Este nevoie de o nouă intervenție în ceea ce privește prevenirea și combaterea urșilor

Raluca Turcan a publica pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la evenimentele care au avut loc la Predeal, duminică seara. Liderul PNL Sibiu spune că este nevoie de o intervenție în ceea ce privește prevenirea și combaterea urșilor, legea actuală fiind insuficientă.

Declarațiile sale vin în contextul în care șeful Salvamontului din Predeal a fost atacat de o ursoaică cu pui în jurul orei 22:00.

„Pur şi simplu mergea acasă şi a coborât ursoaica cu pui, aşa am înţeles că a fost ursoaică cu pui. A coborât din pădure şi pur şi simplu s-a luat după el”, povesteşte un localnic, pentru observatornews.

În acest context, Raluca Turcan a notat pe rețelele de socializare că indiferent cât de mult am iubi animalele și fauna pădurilor României, este important să se schimbe din nou legea și să se majoreze cotele de recoltare sau să fie lăsate autoritățile locale să le stabilească.

”Evenimentele dramatice din Predeal, petrecute aseară, arată clar că actuala formă a legii privind intervenția imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urșilor este insuficientă.

La Sibiu, acum două nopți, un urs a fost văzut plimbându-se pe strada Tudor Vladimirescu din Șelimbăr.

Indiferent cât de mult am iubi animalele și fauna pădurilor României, este important să schimbăm din nou legea și să majorăm DE URGENȚĂ cotele de recoltare sau să lăsăm la nivel local posibilitatea stabilirii acestor cote, conform unei proceduri simplificate”, spune aceasta.

ursi ursoaica cu pui
SURSA FOTO: Dreamstime

Comunitățile din România se confruntă cu un pericol iminent

De asemenea, Raluca Turcan a avertizat că sute de comunități locale din România se confruntă de ani de zile cu pericolul iminent al atacurilor urșilor, iar sute de incidente au loc în fiecare an.

În opinia sa, România tergiversează de mult timp rezolvarea acestei probleme, iar, indiferent de presiunile unor organizații nonguvernamentale, este timpul pentru decizii ferme pentru a proteja sănătatea și viața oamenilor.

”Sute de comunități locale din România se confruntă de ani de zile cu pericolul iminent al atacurilor urșilor. Sute de incidente au loc în fiecare an.

România tergiversează de ani de zile rezolvarea acestei probleme si indiferent cât de mari ar fi presiunile unor organizații nonguvernamentale, este timpul deciziilor ferme pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor”, a fost mesajul Ralucăi Turcan.

Mircea Fechet a cerut să se înceapă cu urșii problemă

Într-un interviu acordat Europa FM, Fechet a explicat că relocarea urșilor, un procedeu folosit în trecut, nu a dat rezultate, iar urșii care devin periculoși pentru localnici nu trebuie decât îndepărtați prin măsuri directe.

„Dacă nu începem cu urșii problemă, urșii agresivi, urșii care obișnuiesc să ajungă în comunități, urșii gunoieri sau urșii cerșetori și o să împușcăm acele exemplare din mijlocul pădurii, din creierii munților, asta ar fi o greșeală. Din acest motiv am solicitat public tuturor gestionarilor fondurilor cinegetice din România să înceapă cu urșii problemă. Pentru că ei cunosc acele exemplare și știu exact care sunt urșii ce trebuie împușcați”, a spus ministrul Mediului.

În sprijinul acestei poziții, Guvernul a adoptat o lege ce prevede eliminarea unui număr semnificativ de urși brunii periculoși, iar autoritățile locale sunt deja încurajate să aplice măsuri pentru a proteja cetățenii. Legea adoptată anul trecut, care are ca termen limită finalul acestui an, vizează eliminarea a 426 de urși, o decizie care a fost luată în urma unui atac fatal asupra unei tinere de 19 ani, în timp ce se afla pe un traseu turistic din Munții Bucegi.

De asemenea, o ordonanță de urgență, în vigoare de la începutul anului, permite primarilor să acționeze rapid atunci când urșii intră în localități, având dreptul de a interveni prin împușcare, dacă este necesar.

„Nu mă feresc de folosirea cuvântului <<împușcare>>. Ordonanța 81, care e încă în vigoare și care dă posibilitatea oricărui primar ca în situații în care ursul intră în localitate, aceștia să poată interveni. Suntem obligați să nuanțăm și mai bine faptul că ursul ce pune viața în pericol a oamenilor trebuie împușcat, și nu alungat sau relocat”, a precizat ministrul Mircea Fechet.