Vicepremierul Raluca Turcan a declarat vineri, la Zalău, că autorităţile vor achiziţiona în perioada imediat următoare circa un milion de teste rapide pentru depistarea COVID-19, cu scopul de a scădea presiunea la nivelul unităţilor de primire urgenţă (UPU).

„Pentru că se creează aglomerări la nivel de unităţi de primire urgenţă, am achiziţionat deja aproximativ 50.000 de teste rapide cu antigen, care sunt împărţite la spitalele din ţară, care să fie folosite pentru pacienţii simptomatici, atenţie, doar pentru pacienţii simptomatici, că acolo aceste teste sunt relevante, iar în perioada următoare urmează o achiziţie de aproximativ un milion de astfel de teste, deci în zilele următoare”, a declarat Raluca Turcan.

Scăderea presiunii de pe Unitățile de Primiri Urgențe

Vicepremierul a reamintit faptul că, în acelaşi timp, tot pentru degrevarea UPU şi evitarea aglomerărilor din aceste unităţi, s-a creat un parteneriat cu asociaţiile medicilor de familie, pentru ca pacienţii asimptomatici, constataţi pozitivi, să poată fi trataţi la domiciliu, pentru fiecare pacient tratat la domiciliu şi monitorizat de către medicii de familie existând o finanţare de 105 lei.

Raluca Turcan a subliniat faptul că prin cele două măsuri scade presiunea de pe UPU şi creşte monitorizarea la nivel de persoane identificate pozitiv cu noul coronavirus.

În context, Raluca Turcan a anunţat că joi redeschiderea apelului pentru dotări şi echipamente medicale, în aşa fel încît Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, spitalele şi institutele medicale de urgenţă din anumite judeţe să îşi poată deconta din bani europeni investiţiile în unităţi medicale mobile.

Banii vor fi alocați în două direcții

Bugetul limită este de 82 milioane euro. Până pe 30 septembrie, data limită a apelului anterior, au fost depuse pentru decontare 297 de cereri în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru dotarea unităţilor sanitare cu echipamente şi aparatură medicală.

Bugetul limită pentru contractare propus în cadrul acestui apel este de 82 milioane de euro:
– 52 de milioane euro pentru investiții în spitale mobile și unități mobile de terapie intensivă realizate de IGSU;
– 30 de milioane de euro pentru unități modulare de terapie intensivă și intermediare atașate spitalelor județene de urgență, spitalelor de urgență, institutelor medicale de urgență din București, Timiș, Iași, Cluj, Mureș, Craiova, Constanța, Bihor, Vrancea și Bacău.

Foto: INQUAM / George Călin