PNL celebrează 149 de ani de la înființare
Vineri, pe 24 mai, Raluca Turcan a fost prezentă la Vila Florica din Ștefănești, fosta reședință a familiei Brătianu.
”Ne-am adunat cu emoţie şi cu bucurie aici, la Vila Florica, în epicentrul liberalismului românesc, după aproape un secol şi jumătate de la fondarea PNL, pentru a reafirma crezul liberal. Ziua PNL reprezintă un moment important pentru a reafirma încrederea noastră în succesul României, în capacitatea creatoare a românilor, în libertate individuală şi în proprietate privată, în democraţie şi în statul de drept, în apartenenţa şi contribuţia noastră la valorile europene”, a declarat aceasta.
Ministrul Culturii a menționat că aici pot arăta respectul față de Brătieni și față de moștenirea acestora.
”Această clădire – acum instituţie muzeală – va fi renovată ca la carte. În calitate de ministru liberal al culturii, consider că nu există o formă mai onestă pentru a manifesta respect faţă de idealuri şi moştenirea culturală decât restaurând şi punând în valoare obiecte de patrimoniu emblematice pentru devenirea noastră ca naţiune puternică şi europeană. Astfel, Guvernul, din care PNL face parte, restaurează Vila Florica cu o valoare de 4,4 milioane de euro şi Aşezământul Brătianu”, a spus ea.
Raluca Turcan s-a arătat convinsă că ”aici, vom avea în final o adevărată bijuterie, care va străluci ca în perioada în care era a fost martora unor decizii de marcă pentru România”.
Aceasta a adăugat că, având în vedere că în trecut la Vila Florica s-au luat decizii cruciale pentru țară, este important ca liberalii să continue această tradiție.
”Cu toţii ne-am convins că numai Partidul Naţional Liberal este singurul partid politic cu adevărat ataşat principiilor politice de dreapta, care să garanteze şi să se lupte pentru dezvoltarea României pe termen lung, prin investiţii publice de calitate, moderizarea prin reforme veritabile asupra marilor sisteme publice, consolidarea capitalului nostru autohoton, prin susţinerea iniţiativei private şi stimularea competitivităţii IMM-urilor româneşti; apărarea cotei unice de impozitare; valori democratice şi un parcurs european şi euro-atlantic de nezdruncinat; parteneriate strategice solide şi obiective internaţionale importante”, a declarat ministrul Culturii.
Raluca Turcan a mai spus că ”pentru toate aceste motive, este obligatoriu ca în anul 2024, Partidul Naţional Liberal să dea Preşedintele României”.
Trebuie ca PNL să dea președintele României, spune Raluca Turcan
Potrivit ei, ”numai PNL poate da României un Preşedinte de ţară care să ne garanteze atingerea marilor obiective naţionale, atât în plan intern, cât şi internaţional”.
Ministrul Culturii a declarat că în 2024, Partidul Național Liberal trebuie să extindă modelul de administrație publică locală modernă și eficientă în cât mai multe localități din țară.
Turcan a subliniat că singura garanție pentru comunitățile locale rămase în urmă și care doresc să se dezvolte este să aibă un primar PNL și un consiliu local liberal, axat pe investiții și creșterea standardului de viață al oamenilor. El a adăugat că miza alegerilor locale din 9 iunie este dezvoltarea comunităților locale și reducerea decalajelor.
Ea a subliniat că și după 2024, Partidul Național Liberal trebuie să facă parte din guvernare, oferind o garanție pentru o viitoare guvernare performantă.
”Este un imperativ politic pentru PNL, dacă ne dorim să păstrăm aceeaşi traiectorie dezvoltare pentru România şi să ne asigurăm de ireversibilitatea reformelor din ultimii ani. Nu trebuie să uităm că ceea ce România a obţinut în ultimii 4 ani şi jumătate – depăşirea crizelor succesive, asigurarea creşterii economice, protejarea locurilor de muncă şi a întreprinderilor autohtone, investiţii publice la nivel istoric, utilizare de peste 97% a fondurilor de coeziune – nu ar fi fost posibil dacă PNL nu şi-ar fi asumat responsabilitate guvernării, atunci când celelate partide fugeau de ea”, a spus ministrul.
Un scurt istoric al PNL
Partidul Național Liberal a fost oficial înființat pe 24 mai 1875, când un grup de liberali de marcă, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu, au pus bazele acestei formațiuni politice care urma să influențeze parcursul României moderne.
Cu toate acestea, rădăcinile mișcării liberale trebuie căutate mult mai devreme, în perioada pașoptistă, iar anul 1875 a marcat doar momentul instituționalizării și consolidării unor grupuri deja existente în peisajul politic. După anul 1866, liberalii au jucat un rol esențial în procesul de modernizare al României. Mai mult puteți citi aici.