Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, le-a prezentat deputaţilor PNL, luni, alături de specialiştii din minister şi de preşedintele Casei de Pensii, câteva dintre reformele pe care le-a demarat în fruntea Ministerului Muncii.

Turcan: Am prezentat colegilor deputați soluțiile pe care le-am identificat până acum

Este vorba, în principal, despre corectarea inechităţilor din sistemul de pensii şi de salarizarea angajaţilor plătiţi din fonduri publice.

“Reformele pe care le-am demarat la Ministerul Muncii și care fac obiectul unor ample consultări au fost dezbătute astăzi și în ședința Grupului deputaților PNL.

Împreună cu specialiștii din minister și cu președintele Casei Naționale de Pensii Publice am prezentat colegilor deputați soluțiile pe care le-am identificat până acum pentru a corecta inechitățile din sistemul de pensii, dar și pentru a reașeza pe baze echitabile și sustenabile salarizarea angajaților plătiți din fonduri publice.

Ambele reforme necesită timp pentru că orice modificare trebuie să aibă la bază echitatea, dar și sustenabilitatea”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook, luni seara.

Problema muncii la negru: “Oamenii trebuie să învețe să gândească și pentru viitorul lor”

Ministrul Muncii aminteşte şi de un alt “fenomen păgubos”, în special pentru angajaţii din România, dar şi pentru economie în ansamblu. Este vorba despre munca la negru.

Raluca Turcan explică faptul că un angajator care propune munca la negru nu păcăleşte doar autorităţile statului, ci îi păcăleşte şi pe angajaţi, pentru că aceştia vor avea zero contribuţie la pensie sau, mai grav, vor fi chiar în imposibilitatea de a obține un drept de pensie.

“În acest context, am pus în discuție un alt fenomen păgubos în primul rând pentru angajați, dar și pentru economie în ansamblu, respectiv munca la negru.

Oamenii trebuie să învețe să gândească și pentru viitorul lor și să înțeleagă că orice angajator care le propune plata la negru nu păcălește doar statul, dar îi păcălește și pe ei pentru că orice ban încasat la negru înseamnă zero contribuție pentru o pensie mai mare sau, în unele cazuri, chiar imposibilitatea de a obține un drept de pensie.

Nu în ultimul rând, am discutat și despre modalitățile de accesare a fondurilor europene pentru proiectele de reformă asumate și demarate de MMPS”, a mai scris Raluca Turcan în mesajul său.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin