Astfel, Penitenciarul de la Pitești a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit regimul de monument istoric de grupă A, a anunțat Raluca Turcan.

”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Penitenciarul de la Pitești, un simbol al luptei împotriva opresiunii

Ministrul Culturii a afirmat că închisoarea de la Piteşti este ”o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii”.

”Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist.

De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, a conchis ea.

PNL îi ia apărarea Ralucăi Turcan în scandalul azilelor groazei

Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) aruncă vina cu privire la azilele groazei de la o formațiune politică la alta. Ultima astfel de discuție în contradictoriu a avut loc chiar în direct, la Antena 3.

Discuțiile au început după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că demisiile miniștrilor proveniți din PSD au fost de ajuns în acest caz, apărând-o, astfel, pe Raluca Turcan, ministrul liberal de la Cultură.

„Când dl Budăi, nefiind în culpă directă, era somat să-și dea demisia de onoare, în prim-planul acestor solicitări erau colegi și de la PNL. Mergând pe firul istoriei în jos, și dna Turcan pe poziția de ministru al Muncii de atunci s-a încărcat cu o asemenea responsabilitate.

Nu este o luptă, mi-aș dori să se termine cât mai repede, dar nu putem să nu spunem că ce a fost valabil pt dl Budăi și dna Firea pentru altcineva într-o poziție relativ similară nu este valid.

Nu știu dacă dl Iohannnis dă semnale la nivelul partidelor politice și Guvernului neapărat, îl respect și îi respect funcția pe care o poartă, dar aici intervine o chestiune simplă, cereți demisii dar aplicați ceea ce cereți și când vă vine rândul. Repet, nu este personal, este o chestiune de principiu”, spune purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romanșcanu.