Raluca Turcan promite un nou program pentru a combate sărăcia: România va avea, în premieră, un astfel de program

Raluca Turcan

Sursa: INQUAM Photos, Octav Ganea

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raulca Turcan, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care precizează că a avut discuții cu comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. Ministrul vorbește despre importanța PNRR pentru România, subliniind că acesta poate aduce schimbări majore în domeniul social.

Raluca Turcan promite un nou program pentru a combate sărăcia: România va avea, în premieră, un astfel de program

Ministrul Raluca Turcan a precizat că în discuția pe care a avut-o cu comisarul european pentru coeziune și reforme a abodrat nu numai obiectivele, etapele și planificarea proceselor ministerului pe care îl conduce ci și dificultățile întâmpinate în procesul de reformă a sistemelor publice.

”Știu că dialogurile autorităților române cu instituțiile europene par adesea exerciții birocratice, de puțin interes imediat pentru „viața reală”, însă discuția pe care am avut-o astăzi cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, a abordat nu doar obiective, etape și planificarea proceselor ministerului din perspectiva accesării programelor de finanțare europeană, ci și dificultățile întâlnite în procesul de reformă a sistemelor publice și impactul imediat al acestor reforme asupra oamenilor. Am abordat, de asemenea, problematica persoanelor vulnerabile și a îmbunătățirii serviciilor sociale din România, dar și provocările pe care tranziția postpandemie le ridică în domeniul ocupării.”, spune Turcan.

Ce reprezintă PNRR pentru România

Ministrul a continuat prin a explica ce înseamnă, de fapt, Planul Național de Redresare și Reziliență pentru România, prezentând, totodată, și planurile de investiții în infrastructua socială pentru copii și pentru persoanele cu dizabilități.

”Pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reașeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât și salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro. De asemenea, am prezentat pe larg planurile de investiții în infrastructura socială pentru copii și persoane cu dizabilități asumate prin PNRR, cu o finanțare de 100 de milioane de euro.

O parte importantă a discuției noastre a vizat, de asemenea, modul prin care vom folosi fondurile europene pentru a susține reforma asistenței sociale, adică dezvoltarea de servicii integrate prin care să sprijinim în mod real grupurile vulnerabile. Un exemplu în acest sens este angajamentul pe care România și l-a asumat de a pune în practică garanția pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente ori nutriție adecvată.”, mai spune ministrul.

Ulterior, aceasta a precizat că a fost scos în evidență obiectivul României de a ”utiliza optim resursele puse la dispoziție de Uniunea Europeană, atât prin PNRR, cât și prin politica de coeziune.”

”În următorul exercițiu financiar, România va avea la dispoziție, în premieră, un Program Operațional de Incluziune și Demnitate Socială destinat în exclusivitate combaterii sărăciei și incluziunii persoanelor vulnerabile, dar și un program cu o finanțare consistentă pentru măsuri de formare și ocupare – Programul Operațional Educație și Ocupare. În perioada următoare, vom avea o colaborare strânsă cu Comisia Europeană pentru a definitiva aceste două Programe Operaționale care înseamnă, împreună, aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii.”, mai notează ministrul Muncii.

Diversificarea economică

În cadrul întâlnirii, spune Turcan, a fost abordat și subiectul oportunităților create prin Fondul pentru o Tranziție Justă. Ministrul spune că acest fond este destinat diversificării zonelor afectate de tranziția climatică și recalificării și reintegrării pe piața muncii a lucrătorilor și a persoanelor care își caută un loc de muncă.

”Un alt subiect important pe care l-am abordat în cadrul întâlnirii a vizat oportunitățile create prin Fondul pentru o Tranziție Justă, destinat diversificării economice a zonelor afectate de tranziția climatică și asupra recalificării și reintegrării pe piața muncii a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste regiuni.

Preocuparea noastră, ca Minister al Muncii, este să susținem angajații din aceste zone să rămână în viața activă, iar Fondul pentru o Tranziție Justă poate finanța proiecte specifice pentru aceste regiuni. Ne-am propus să ne implicăm, alături de MIPE care gestionează planurile pentru o tranziție justă, în elaborarea măsurilor și apelurilor de proiecte destinate acestor zone.”, spune ministrul.

Capacitatea de absorbție a fondurrilor europene

În finalul mesajului postat pe rețeaua de socializare, ministrul Raluca Turcan informează că ”, întărirea capacității de absorbție a fondurilor europene este o condiție obligatorie pentru implementarea proiectelor și a reformelor pe care ni le-am propus.”

”De aceea, unul dintre obiectivele ministerului este să creștem capacitatea structurilor noastre proprii de a gestiona fondurile europene din politica de coeziune și din PNRR. Avem certitudinea sprijinului pe care Comisia Europeană ni-l va acorda, pentru a ne asigura că cele două Programe Operaționale care vizează problematica socială, de formare și de ocupare vor fi implementate cât mai curând cu putință.

Am încheiat întrevederea cu comisarul european Elisa Ferreira cu încrederea că România are nu doar oportunitatea de a aduce schimbări majore în domeniul social grație fondurilor disponibile, ci și sprijin din partea Comisiei Europene de a duce la bun sfârșit aceste demersuri.”, este mesajul ministrului Raluca Turcan.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea