Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, marţi seară, că sporurile au fost inventate pentru a masca necesitatea majorării unor salarii. Totodată, ministrul a precizat că în România avem aproxiativ 80.000 de angajaţi cu salariul minim. Raluca Turcan a subliniat că activitatea trebuie eficientizată în instituţiile publice.
”Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii pentru că, pe fond, şi în sistemul public există foarte multe salarii mici. Avem aproximativ 80.000 de angajaţi cu salariul minim şi atunci este firesc să te gândeşti dacă nu mai degrabă reaşezi pe grila de salarizare anumite salarii, cele foarte mici, decât să inventezi sporuri care fie nu-şi au rostul, fie trebuie acordate într-o sumă fixă. Dacă sunt condiţii de muncă extrem de dificile, nivelul sporurilor să nu depăşească 20% din salariul de bază. Aşa putem vorbi iar de echitate”, a declarant, marţi seară, ministrul Muncii, la TVR.
Activitatea sistemului public trebuie eficientizată
”Sistemul public trebuie îndreptat şi spre eficientizare şi spre satisfacerea cetăţeanului. Dacă există structuri supraaglomerate, atunci şi ele trebuie eficientizate, adică omul să fie plătit exact pentru ce face. Şi dacă sunt structuri supraîncărcate de sarcini, dar cu puţin personal, faci reajustări de angajaţi. Mi se pare că avem domenii în sectorul public, din evaluările făcute la firul ierbii, în care instituţiile sunt subdimensionate, iar altele care se lăfăie pe bani publici”, a mai afirmat ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că, anul trecut, măsurile active au salvat 1,4 mlioane de locuri de muncă, aşa că cele mai multe dintre acestea au fost prelungite şi în acest an.
Raluca Turcan a precizat că s-au plătit 4,6 miliarde de lei pentru aceste măsuri de pe piaţa muncii, din totalul celor 16 miliarde cât s-a cheltuit pentru combaterea pandemiei. De asemenea, Turcan anunţă că 900.000 de tineri nu sunt nici pe piaţa muncii, nici în sistemul educaţional.
”În condiţiile unei crize economice generate de criza sanitară, evident că principala preocupare a Guvernului este să ţină economia în funcţiune şi să păstreze cel putin locurile de muncă (…) Pe parcursul anul trecut, măsurile active au salvat aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă. Şi-au dovedit eficacitatea, aşa că cele mai multe măsuri sunt prelungite şi anul acesta”, a declarat, marţi seară, la TVR, Raluca Turcan.