Ministrul Raluca Turcan a transmis un emsaj categoric pentru toți liderii PSD care împrăștie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuție în Guvern. Ea a ținut să explice că este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare.
„Este deci o discuție care se poartă în Guvern, la nivel de principii, și care urmărește să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar și inegalitățile nejustificate dintre salariați pe care chiar PSD le-a creat.
Dna Firea se agită și vorbește pe lângă adevăr, ceea ce nu spune însă este – legat de exemplu, chiar de observațiile de la Ministerul Justiției – că așa cum este aplicată acum salarizarea în domeniul Justiției, a dat naștere la numeroase litigii sau acțiuni câștigate de magistrați sau alte categorii de personal care au costat statul foarte mult atât din perspectiva dobânzilor, cât și a cheltuielilor cu aceste procese, inclusiv cheltuieli substanțiale cu executările silite. Toate acestea sunt plătite de noi toți, pentru că PSD a făcut praf salarizarea unitară.
Cât mai puține sporuri și stabilirea cât mai simplă a salariilor
Un alt element în discuție este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cât mai puține sporuri și stabilirea cât mai simplă a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de „până la”.
Ce nu spune dna Firea – deși dacă ar vrea, ar putea să iasă din corul liderilor PSD care atacă fără argumente în dezbaterea publică – este că la nivelul administrației publice locale se identifică o serie de dezechilibre salariale între unitățile administrativ teritoriale de nivel similar. Așa apar diferențele fără nicio logică între angajați cu aceeași activitate și aceeași pregătire, pe care dna Firea se face că nu le vede, pentru că au fost create chiar de colegii săi din PSD care au făcut salarizarea haotică și neunitară”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Ministrul a venit și cu câteva exemple în acest sens.
Aceeași funcție, salarii diferite
„Pentru aceeași funcție, aceeași pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Un consilier superior gradația 5 în administrația locală are salariul de bază 10 982 lei. Aceeași funcție – consilier superior gradația 5, în administrația centrală, are salariul de bază 8 982 lei. Diferența între acești doi oameni cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru este de 2000 de lei în favoarea angajatului din administrația locală, fără nicio logică.
Același consilier grad profesional superior (S) angajat într-un județ câștigă 9 775 Ron, iar în alt județ, exact aceeași funcție este plătită cu 5 492 Ron, cu peste 4 000 de lei mai puțin.
Banii aceștia în plus, pe care statul îi plătește diferit, repet – fără nicio logică – puteau merge la susținerea unui loc de muncă din mediul privat sau la investiții. În schimb, statul produce discriminare între angajați, favorizând pe unul față de altul. Acesta este produsul salarizării neunitare făcute de PSD. Toate acestea dna Firea nu le discută, pentru că este mai ușor să amețească lucrurile și să vorbească repede, cu jumătăți de adevăr și minciuni, poate, poate ceva, ceva din manipulare se prinde și atunci scopul a fost atins. Păcat”, a punctat Raluca Turcan.
Ea a susținut că este de datoria sa, ca ministru al Muncii, să lămurească și să răspundă de fiecare dată, la fiecare minciună și la fiecare intoxicare. Turcan a subliniat că sunt mulți oameni nelămuriți care se tem pentru veniturile lor, „dar în același timp, tot mai mulți își dau seama de campania de intoxicare desfășurată”.
Raluca Turcan, mesaj categoric despre mișorarea veniturilor
„Vreau să se înțeleagă foarte clar un lucru, tocmai pentru a pune capăt oricăror intoxicări: NICIUN venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii. Dimpotrivă:
• Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
• Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor.
• Plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reașezarea unei bune părți a sporurilor în salariile de bază.
Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități. Așa s-a ajuns la o situație de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea și s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanță sau compensează un risc, o dificultate excepțională.
Suntem atacați că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80 000 de angajați cu salariul minim în sistemul bugetar și este mult mai corect să fie repoziționați în grila de salarizare salariile foarte mici, decât să fie inventate sporuri.
Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii”, a punctat ministrul Muncii.
Sursa foto: Dreamstime