Raluca Turcan: “Sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care statul le dă”

Raluca Turcan

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Este deja oficial că majorarea alocaţiilor pentru copii va fi amânată. Calendarul iniţial de majorare prevedea data de 1 iulie, însă totul s-a amânat cu jumătate de an. Ministrul Muncii dezvăluie o realitate cruntă, în care trăiesc foarte mulţi copii din România. Cum îi va ajuta statul pe ei şi pe familiile acestora?

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a fost invitată, miercuri seara, în platourile România TV, unde a vorbit, printre altele, şi despre categoriile vulnerabile de persoane din România şi despre alocaţiile copiilor.

“Sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care statul le dă”

Turcan a atras atenţia că există copii care nici nu se pot bucura de banii pe care ar trebui să-i primească de la stat.

“Sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care statul le dă, pentru că părinţii sau aparţinătorii le cheltuie pe altceva”, a declarat ministrul Muncii.

Alocaţiile se vor majora în România, confirmă Raluca Turcan, însă este nevoie şi de alte măsuri suplimentare pentru familiile vulnerabile.

“Orice majorare de alocaţii să fie completată şi de alte servicii care sprijină şi copiii şi familiile să iasă din sărăcie”

“Da, alocaţiile trebuie majorate şi le vom majora. Va exista un calendar clar, nu doar de dublare, ci de creştere constantă a acestor alocaţii, dar prioritatea noastră acum este ca orice majorare de alocaţii să fie completată şi de alte servicii care sprijină şi copiii şi familiile să iasă din sărăcie.

Dacă sunt familii care trăiesc din alocaţie, acestea trebuie sprijiite, fie cu asistenţă socală mai bună, de calitate, fie cu găsirea de locuri de muncă”, a precizat Raluca Turcan.

Recent, deputatul PNL Florin Roman spunea şi el că, de multe ori, în zonele rurale banii din alocaţiile copiilor sunt cheltuiţi de părinţi pe alcool şi tutun, iar o soluţie ar fi oferirea de tichete pentru alimente, călătorie sau îmbrăcăminte.

“Foarte mulţi din zona rurală fac mulţi copii şi alocaţia devine principala formă de sursă de venit a familiei, care nu se duce în educaţia copilului”, declara Florin Roman.

Creşterea alocaţiilor, amânată cu şase luni

Miercuri, premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul României va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, ce urma să aibă loc de la 1 iulie. Următoarea majorare a alocaţiilor va avea acum loc pe 1 ianuarie 2022.

“Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp am aprobat și o strategie fiscal bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2024.

În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar cu o creștere din 1 ianuarie 2022 a fost votat de toți cei din Coaliție. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv.

De aceea, dacă proiectul de lege chiar aprobat în această formă va fi atacat de opoziție la CCR, în aceste condiții mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menținem stabilitatea României în perioada următoare”, a declarat Cîţu.

Sursă foto: Organizaţia Salvaţi Copiii