Salariile bugetarilor sunt din nou în centrul atenției. Deputatul PNL, Raluca Turcan, nu este de acord ca salariile bugetarilor să fie de zeci de ori mai mari decât cele ale managerilor din companiile private. Turcan a mai spus că sunt multe instituţii în România care în momentul de faţă irosesc banii publici.
Fostul ministru al Muncii, deputata Raluca Turcan, a afirmat vineri, că în România „sunt multe instituţii care irosesc banii publici” şi că există „angajaţi la stat (…) plătiţi de zeci de ori mai bine decât manageri din companii private”, în contextul proiectului de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.
„Această ordonanţă nu se denumeşte neapărat ordonanţa austerităţii, ci ordonanţă pentru reducerea risipei. (…) Ordonanţa aceasta, şi asta o spun în cunoştinţă de cauză, nu este pentru instituţii, cum este instituţia Consiliului Judeţean Sibiu.
Sunt multe alte instituţii în România care în momentul de faţă irosesc banii publici şi dacă la un anumit moment o să simt nevoia, o să vin cu date şi cu cifre, pentru că am ajuns în situaţii hilare în care angajaţi la stat, în instituţii în cea mai mare parte centrale sau în companii de stat, sunt plătiţi de zeci de ori mai bine decât manageri de companii private care creează dezvoltare în România”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.
La Sibiu, e nevoie de angajări
Prezentă la eveniment, Daniela Cîmpean, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi vicepreşedinte la nivel naţional al PNL, a spus că această ordonanţă afectează angajările pe care intenţiona să le facă.
„Pentru Consiliul Judeţean cea mai gravă parte din această ordonanţă este faptul că ne-am propus să extindem organigrama Consiliului, pentru că s-au accesat multe proiecte.
Colegii de la Consiliu lucrează mult peste program şi aveam nevoie să facem noi angajări. (…) La nivel guvernamental nu se poate cunoaşte situaţia din fiecare (consiliu judeţean – n.r.).
Este o situaţie particulară la Sibiu. Judeţul Sibiu este printre judeţele care are organigrama cea mai mică”, a precizat Daniela Cîmpean.
Cine strigă, acela primește
În urmă cu câteva zile, Raluca Turcan declarase că nu este deloc mulţumită de modul în care sunt plătiţi unii angajaţi de la stat, fie că este vorba despre autorităţi sau companii de stat
„După principiul „cine strigă mai tare, acela primește drepturi suplimentare”, întreaga ierarhie salarială din sistemul public a fost răsturnată. Așa s-a ajuns în situația inacceptabilă ca muncitorul necalificat debutant din construcții sau din agricultură să aibă un salariu brut mai mare decât un profesor cu studii de lungă durată la început de carieră.
Este firesc ca tinerii să se întrebe ce rost mai are să meargă la școală? De asemenea, dacă vom compara salariile din unele instituții și autorități publice cu cele ale directorilor celor mai performante companii vom avea, de asemenea, mari surprize.
Directorii de la companiile private par niște săraci pe lângă unii angajați din unele autorități autonome sau companii de stat cu pierderi. Știți ce este trist! Că în sectorul public sunt foarte mulți oameni care muncesc foarte mult și tocmai aceia nu sunt plătiți corespunzător!”, a afirmat Raluca Turcan.