Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri că susține cota unică de impozitare în România. În opinia sa, cota unică și fondurile europene sunt esențiale pentru dezvoltarea economică.
Raluca Turcan susține cota unică de impozitare
Președintele PNL Sibiu și ministrul Culturii, Raluca Turcan, și-a exprimat vineri susținerea pentru cota unică de impozitare, subliniind că într-o guvernare de mare coaliție este importantă armonizarea viziunilor. Deși înțelege că PSD își dorește o impozitare progresivă, Turcan a subliniat că măsurile liberale trebuie să coexiste cu cele sociale.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Sibiu, Turcan a argumentat că prezența PNL la guvernare a adus sprijin concret pentru capitalul românesc și a subliniat importanța cotei unice în dinamizarea economiei. Potrivit ei, abandonarea cotei unice ar reprezenta o pedeapsă pentru economia României, descurajând muncă și investiții.
„În PNL nu există nicio apetenţă pentru experimente riscante, care să afecteze creşterea economică. Înţeleg că PSD are o altă viziune şi îşi doreşte o impozitare progresivă, dar într-o guvernare de mare coaliţie viziunile trebuie să se armonizeze. Coaliţia PNL – PSD e o coaliţie între egali; de aceea măsurile liberale trebuie să coexiste cu măsurile sociale. Cota unică înseamnă dinamism pentru România. Impozitarea progresivă ar însemna o pedeapsă pentru economia românească”, a subliniat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Sibiu.
Cota unică și fondurile europene, esențiale pentru dezvoltarea economică
Turcan a accentuat că actuala cotă unică a adus beneficii economice semnificative, menționând că companiile românești au beneficiat de ajutoare de stat de aproximativ 30 de miliarde de lei în 2023, iar 90% din firmele beneficiare sunt IMM-uri românești. Totodată, a evidențiat că cota unică și fondurile europene au fost esențiale pentru dezvoltarea economică a României în ultimele două decenii, contribuind la reducerea decalajului de dezvoltare față de media europeană.
„Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, companiile româneşti au beneficiat, în anul 2023, de ajutoare de stat de circa 30 de miliarde de lei, aproape 2% din Produsul Intern Brut. 90% din firmele beneficiare sunt IMM-uri, adică firme româneşti.
De 20 de ani, cota unică aduce beneficii economice României. Cota unică şi fondurile europene au fost combustibilii esenţiali pentru saltul economic al României din ultimele două decenii. Aceste două lucruri ne-au ajutat să reducem decalajul de dezvoltare dintre noi şi media europeană.
În urmă cu 20 de ani, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în România era la circa 25% din media UE; azi am depăşit 75%. Cota unică e bună pentru mediul de afaceri şi pentru angajaţii din România. Abandonarea cotei unice ar sărăci România, fiindcă ar descuraja puternic munca şi investiţiile”, a explicat preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.
Cota unică este cea mai bună alegere pentru România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut și el cota unică, argumentând că aceasta este cea mai bună alegere pentru România și că nu există motive pentru a adopta un sistem de impozitare progresiv. Boloș a subliniat că cota unică este un factor competitiv în atragerea de investitori și încurajează forța de muncă.
Boloș a argumentat că nu există niciun motiv pentru ca țara să adopte un sistem de impozitare progresiv.
Ministrul a recunoscut că este responsabilitatea Ministerului Finanțelor să efectueze diverse analize, unele dintre acestea fiind sugerate de organizațiile financiare internaționale. Cu toate acestea, el a afirmat că nu este planificată schimbarea cotei unice de impozitare.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Andrieş, a declarat joi la conferinţa de taxe PwC România că ministerul a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia fiind atât tehnică cât şi politică, însă decizia introducerii acestuia va fi pur politică.