Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a vorbit despre trimiterea în judecată a primarului din Iași, Mihai Chirica. Ministrul este de părere că acesta ar trebui să se retragă din funcțiile publice.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a vorbit despre trimiterea în judecată a primarului din Iași, Mihai Chirica. Ministrul este de părere că acesta ar trebui să se retragă din funcțiile publice. Turcan a declarat că are aceeași părere „faţă de orice persoană trimisă în judecată şi anume că ar trebui la un moment dat să facă un pas în spate din funcţiile publice, din demnităţile publice”.
„Amintiţi-vă toată acţiunea mea politică din mandatul trecut, când Justiţia era pe punctul să fie îngenuncheată, şi eu nu pot să-mi schimb opiniile şi anume că Justiţia trebuie să funcţioneze şi instituţiile să fie talon de integritate”, a adăugat Raluca Turcan, subliniind că trebuie aşteptată o decizie a PNL în acest caz. Ea a menţionat că întotdeauna priveşte prin sistemul propriu de valori şi se gândeşte cum ar reacţiona dacă ar ajunge să fie în aceeaşi situaţie.
Fapta pentru care este acuzat Mihai Chirica
Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Fapta pentru care Mihai Chirica este acuzat de procurori , cea de abuz în serviciu, ar fi fost comisă în 2013, când era viceprimar al Iaşiului şi înlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei. Dosarul penal cu nr. 7254/P/2019 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pe 13 iunie 2019, urmare a disjungerii şi declinării dispuse de către DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.
Potrivit rechizitoriului, în 2013, viceprimarul Mihai Chirica, primarul Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug, au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional. În calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani. Procurorii susţin că prin respectiva achiziţie, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482 lei, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrative – teritoriale Municipiul Iaşi.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin