Ralux Fieni, singurul producator exclusiv de becuri economice din Romania, estimeaza o crestere exploziva a pietei de profil, de peste patru ori in anii ce vor urma implementarii planului european pentru eficienta energetica in iluminatul gospodariilor. Planul ar putea determina eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta, ineficiente din punct de vedere economic, incepand cu 2009.
“Piata europeana in aceast moment este de peste 700 de milioane de lampi economice fiind in crestere cu 20 % in fiecare an . Credem ca in urma acestei masuri va exploda la peste 3 miliarde de unitati. Important este oferi clientilor un produs de calitate foarte buna, iar comenzile sa fie realizate in timp”, a declarat pentru Capital, Mihnea Gilmeanu, reprezentantul Ralux.
Pe piata becurilor economice din Romania sunt prezente branduri internationle precum Philips sau Osram, in majoritatea magazinelor. Acestea sunt in competitie cu produse de calitate indoielnica de pe pietele asiatice. Potrivit estimarilor specialistilor, becurile economice reprezinta circa 15%-20% din piata autohtona. “Urmatorul an va fi aduce o crestere enorma pentru afacerile cu becuri economice. Toate becurile produse de noi au fost pentru export, urmand de anul asta sa incepem sa fim prezenti si pe piata romaneasca cu o gama variata de becuri economice”, crede Gilmeanu.
Ralux si a inceput activiatea in august 2006 in urma unei investitii de peste 0,6 milioane de euro. Anul acesta a ajuns la peste 90 angajati si la o capacitate de 8 milioane becuri economice pe an.
Becurile economice flourescente nu pot fi comparate cu becurile incandeste. Cele economice au o durata de viata de 8 – 10 ore mai mare, consuma pana la 6 ori mai putina energie. Aceasta oportunitate a fost remarcata si piata de becuri incandesce a scazut de la an la an. Desi costul de achizitionare a unui bec economic este mai ridicat, economia de energie si durata de viata il face mult mai competitiv fata de becurile incandescente.
“Pentru cei care produc la momentul actual becuri incandeste va fi o lovitura mai ales ca tehnologia pe care o detin nu poate fi folosita pentru becurile economice flourescente”, spune Gilmeanu. “Afacerea se bazeaza pe experienta de deosebita si pe furnizorii de materii prime si componente care trebuie foarte atent selectati, astfel incat sa ai un produs finit de o calitate buna. Strategia noastra este ca produsele Ralux sa fie de o calitate egala cu Philips, Osram dar la un nivel de 75% din pretul acestora”, adauga acesta.
In prezent, la importul de becuri economice exista o taxa antidumping, producatorii fiind avantajati in acest moment. “Autoritatile din Romania, in loc sa incurajeze producatorii locali, ii descurajeaza si incearca sa i elimine prin aplicarea gresita a acestei taxe inclusiv pe componentele importate. Am ajuns sa pierdem contracte cu clienti foarte importante sa blocam activitatea 3 luni pentru ca vama romaneasca nu stie sa aplice niste normative ale comunitatii europene”, spune Gilmeanu.
Numarul becurilor ineficiente utilizate la nivel european este de 3,6 miliarde. Circa 2,1 miliarde sunt vandute anual, comparativ cu 180 de milioane de becuri eficiente. La o diminuare cu jumatate a consumului energetic al becurilor, economia realizata ar fi circa sapte miliarde de euro alocati, in mod normal, achizitiei de energie.
O gospodarie din Romania foloseste, in medie, 0,2 lampi economice, in timp ce una din Germania utilizeaza 6,5 becuri eficiente. In Plonia si Bulgaria media este de 0,5 in timp ce in Ungaria este de 1, in Cehia de 2,9 iar in Danemarca de 4,9. Media europeana este de 2,71, potrivit datelor Institutului pentru Mediu si Conservare din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Sursa: Capital 07 Iunie 2007