Alertă de fraudă online. Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC îi avertizează pe români cu privire la actualele campanii de pe internet.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, DNSC susține că a fost demarată o nouă campanie de fraudă online care are ca scop exploatarea utilizării serviciilor de curierat în perioada reducerilor.

Astfel, victimele pot primi un SMS în care sunt informate că au primit un premiu, iar mai apoi primesc și un link, care nu trebuie accesat în niciun caz.

Cum arată noua tehnică de fraudă online?

„O nouă tentativă de fraudă online încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor! Infractori cibernetici trimit potențialelor victime un SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare.

Mesajul conține un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorința de a beneficia de un câștig rapid) redirecționează către un site de #phishing. Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat #FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei.

În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că NU suntem pe site-ul FedEx și că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile”, arată sursa citată.

Având în vedere că aceste campanii sunt unele cât se poate de complexe, DNSC vine cu o serie de recomandări pentru utilizatorii care primesc astfel de mesaje.

Cei mai importanți factori sunt corectitudinea gramaticală, dar și modul de exprimare al textului în limba română. De asemenea, este recomandată și verificarea existenței promoțiilor respective pe site-urile oficiale ale companiilor care le-ar organiza.

Utilizatorii trebuie să evite să acceseze atașamentele sau link-urile pe care le primesc și de asemenea, este recomandat să nu ofere date personale sau financiare pentru a se autentifica.

Recomandările DNSC pentru utilizatorii online

„Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online

Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute

Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.

Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.

Verificați existența promoțiilor și concursurilor pe canalele oficiale ale companiilor care le organizează”, mai arată sursa citată.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC le reamintește utilizatorilor că în cazul în care nu s-au înscris la un concurs, este imposibil să primească un premiu.

Totodată, sursa citată le oferă tuturor celor care vor să afle mai multe informații să își testeze abilitățile de detectare și de evitare în cazul unor astfel de amenințări de fraudă online.

„Nu uitați că NU puteți câștiga un premiu la un concurs la care nu v-ați înscris și nu ați participat. Intră pe sigurantaonline.ro și află cum te poți proteja de atacatorii care îți vânează datele. Avem și un quiz pentru tine, dacă vrei să îți testezi abilitățile de a detecta și evita astfel de amenințări: https://quiz.sigurantaonline.ro.

#SigurantaOnline este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și ARB, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas”, mai arată sursa citată.