Propunerea fiscală de reducere a taxării salariilor mici și medii
O nouă propunere fiscală a social-democraților vizează reducerea taxării cu 5 puncte procentuale pentru salariile mici și medii, având ca țintă angajații cu salarii brute de până la 5.700 de lei. Măsura ar putea aduce în buzunarele angajaților până la 200 de lei în plus pe lună, contribuind astfel la creșterea veniturilor și la încurajarea ocupării forței de muncă.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat că deducerea fiscală nu se va mai aplica doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Această noutate vine în sprijinul a trei categorii de salariați: tinerii, angajații care au copii în întreținere și persoanele de peste 50 de ani. Această extindere a deducerilor va crește sumele rămase în buzunarele angajaților, fără a fi afectate taxele pentru salariile mari, de peste 10.000 de lei net.
„Noutatea la această abordare este că deducere nu se mai aplică doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Avem trei categorii de salariați care intră deja în zona aceasta de deduceri: tinerii, salariații care au copii și persoanele angajate care au peste 50 de ani.
Noutatea este că venim cu această deducere și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Tot pentru aceleași trei categorii avem”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit Antena 3 CNN.
Ce efecte va avea această propunere
Ministrul Câciu a oferit câteva exemple pentru a arăta efectele pe care această propunere fiscală le va avea asupra veniturilor nete ale angajaților:
- Un angajat cu salariul minim și un copil în întreținere va avea un beneficiu de 200 de lei pe lună (2.400 de lei pe an).
- Un salariat fără copii, dar cu salariul minim va câștiga 185 de lei în plus pe lună (2.220 de lei pe an).
- Pentru un angajat cu un salariu brut de 4.500 de lei și fără copii, beneficiul va fi de 144 de lei pe lună (1.728 de lei pe an).
- Cei cu salariul brut de 5.000 de lei și fără copii în întreținere vor primi un beneficiu de 107 lei pe lună (1.284 de lei pe an).
Aceste deduceri se aplică pe baza unei grile de calcul simplificate, în funcție de numărul de copii în întreținere și nivelul venitului brut.
Ministrul Adrian Câciu a anunțat, de asemenea, că studenții care muncesc și își continuă studiile vor fi scutiți de contribuția de asigurări sociale de sănătate, ceea ce va însemna un beneficiu de 10%. Această măsură vine în sprijinul tinerilor care sunt angajați și își doresc să își continue educația.
Impactul măsurii asupra pieței muncii
Reducerea taxelor pentru salariile mici și medii are potențialul de a încuraja ocuparea forței de muncă și de a ușura presiunea financiară asupra celor cu venituri mai reduse. Totodată, deducerile aplicate pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate ar putea stimula angajatorii să ofere pachete salariale mai competitive.
Această propunere fiscală, care aduce modificări Codului Fiscal, va fi implementată în baza unui algoritm ușor de aplicat, conform ministrului, facilitând calculul beneficiilor pentru toate categoriile de salariați.