Rămâi fără bani în cont. Avertisment pentru românii care au card la bancă. NU instalați această aplicație

hoț

SURSA FOTO: Dreamstime

Rămâi fără bani pe loc! Escrocii au inventat metode noi pentru a fura banii românilor. O femeie a pierdut zeci de mii de lei din cauza unei reclame false.

O femeie a pierdut peste 150.000 de lei după ce a fost păcălită de o reclamă falsă

O femeie a pierdut peste 150.000 de lei, după ce a fost convinsă de o reclamă falsă că ar putea câștiga sume mari de bani din investiții financiare. Ea a raportat la poliție pe 19 august că, în luna iulie 2024, a văzut o reclamă falsă despre investiții în acțiuni, în care mai multe persoane publice promovau ideea că se pot obține profituri semnificative. A accesat anunțul fals, și-a introdus numărul de telefon și a fost contactată ulterior.

Ea a descărcat o aplicație de control la distanță și a urmat instrucțiunile primite, făcând mai multe depuneri de peste 150.000 de lei în total. Poliția investighează acum cazul pentru înșelăciune, operațiuni financiare frauduloase și acces ilegal la un sistem informatic.

Într-un alt caz, o altă femeie a sesizat poliția pe 21 august, după ce i s-a promis un câștig de 10.000 de euro pentru o simplă investiție de 500 de euro. Ea a urmat toți pașii și a realizat că a fost înșelată doar când nu a mai reușit să-și recupereze banii.

Crește numărul escrocheriilor online

Săptămâna trecută, Serviciul de Investigații Criminale Maramureș a primit mai multe plângeri despre înșelăciuni online. Victimele au fost păcălite să investească sume mari în false oportunități de câștig, precum acțiuni și criptomonede.

În esență, infractorii își păcălesc victimele prin reclame sponsorizate pe rețelele sociale, care promit câștiguri mult mai mari decât investiția inițială. Aceștia îi îndrumă pe oameni să acceseze link-uri care îi duc pe pagini unde trebuie să-și introducă datele personale și să facă un depozit. Pentru a părea credibili, ei postează recenzii false de la „câștigători” care pretind că au făcut bani frumoși din aceleași investiții.

În plus, pentru a câștiga și mai multă încredere, folosesc interviuri false cu personalități publice, al căror imagine a fost modificată cu ajutorul programelor de editare și inteligență artificială, pentru a recomanda aceste investiții profitabile.

„La nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş au fost înregistrate în cursul săptămânii trecute mai multe sesizări referitoare la săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune în mediul online. Prejudiciile cauzate în urma acestor false investiţii a persoanelor vătămate se ridică la sume exorbitante. Practic, acestea sunt induse în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe reţelele sociale să investească în acţiuni şi criptomonede pentru a câştiga sume de bani mult mai mari decât investiţia iniţială.

Modul de operare al infractorilor constă în invitaţia publicului de a accesa anumite link-uri care conduc către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale şi să constituie un depozit. Pentru o credibilitate mai mare aceştia postează testimoniale false ale unor ‘câştigători’, care au investit în acţiunile promovate, şi s-au bucurat de un câştig fabulos.

Tot pentru a spori încrederea publicului în anunţurile false, aceştia postează interviuri cu mai multe personalităţi publice, a căror imagine a fost prelucrată prin programe/aplicaţii de editare pe bază de inteligenţă artificială, care ‘recomandă’ cumpărarea acestor acţiuni rentabile”, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt al IPJ Maramureş, Florina Meteş.

Florina Meteș (SURSA FOTO: Poliția Română)