Rămâi imediat fără bani în cont
Oricine visează să primească sume majore de bani peste noapte, însă acest lucru este aproape imposibil. Totuși, infractorii cibernetici mizează pe dorința oamenilor de îmbogățire, motiv pentru care au apărut numeroase mesaje frauduloase.
Poliția Română a publicat într-o postare pe Facebook un astfel de mesaj, trăgând un semnal de alarmă.
Polițiștii au repetat în multiple rânduri îndemnul de a nu da curs unor posibilități de îmbogățire „peste noapte”. Ei evidențiază că aceste posibilități sunt, de fapt, doar niște promisiuni false.
Ceea ce este și mai grav este că aceste promisiuni îi pot lăsa pe creduli fără niciun bani în cont.
„Dacă sună prea bine ca să fie adevărat… probabil nu este! Noi repetăm îndemnul de a nu da curs unor posibilități de îmbogățire „peste noapte”. Acestea sunt doar promisiuni false, care vă pot lăsa fără bani”, spune Poliția Română.
Poliția Română îi îndeamnă pe oameni să nu accesezi astfel de linkuri care, de cele mai multe ori, sunt sponsorizate.
„Nu dați click pe linkuri la întâmplare (adesea sponsorizate), care vă promit că veți primi banii înzecit înapoi sau care duc pe site-uri al căror nume diferă de „compania” care vă prezintă astfel de oportunități.”, continuă Poliția Română.
Mesajul care te poate lăsa fără bani
Potrivit Poliției Române este vorba despre un mesaj care promite că oamenii vor beneficia garantat de 1.200 de lei, dacă nu vor avea venituri de 7.000 de lei lunar.
În mesajul respectiv, infractorii cibernetici îi îndeamnă pe oameni să devină investitori.
Cum te ferești de mesajele false?
Pentru a evita mesajele false, trebuie să fii atent la câteva aspecte importante.
În primul rând, verifică sursele. Asigură-te că informația provine de la surse de încredere.
De asemenea, nu lua tot ce vezi sau citești ca fiind adevărat automat. Întreabă-te întotdeauna despre sursa și motivațiile din spatele informației.
Dacă o informație este importantă, încearcă să o confirmi din mai multe surse independente și de încredere. Mesajele false pot avea uneori anumite semne de alarmă, cum ar fi lipsa sursei sau tonul alarmist.
Învață despre tehnici comune de manipulare și dezinformare pentru a fi mai bine pregătit să le recunoști.
De asemenea, nu distribui informații fără să le verifici mai întâi.