Noua metodă de fraudă folosită de infractori
Aceste „citații” poartă siglele și inscripțiile Poliției Române sau ale Interpolului și cer date personale sau chiar sume de bani. În caz contrar, destinatarii sunt amenințați că vor fi emise mandate de arestare pe numele lor.
„În mediul virtual circulă mai multe mesaje spam, care evident sunt expediate de persoane certate cu legea, prin care destinatarii sunt informaţi că fac obiectul unor proceduri judiciare ale Poliţiei. Acest tip de fraude online, prin care anumite persoane îşi atribuie identitatea unor lucrători din cadrul structurilor de poliţie, ţintesc furtul de date personale, conturi bancare, etc.
Citaţiile online poartă siglele şi înscrisurile Poliţiei Naţionale şi/sau Interpol şi sunt semnate de persoane cu funcţii de conducere, destinatarii fiind ameninţaţi cu „emiterea unui mandat de arestare”, dacă nu răspund mailului iniţial cu „transmiterea datelor personale””, a transmis IPJ Brașov într-un comunicat.
Polițiștii subliniază că, prin accesarea link-urilor atașate mesajelor inițiale, destinatarii furnizează infractorilor acces la datele lor personale.
„Există cazuri în care este solicitată chiar plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru evitarea demarării unor proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă! Greşelile gramaticale şi de exprimare în limba română pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici”, au adăugat aceștia.
Ce scrie în mesajele primite?
Într-un astfel de mesaj, destinatarul este informat că este subiectul unor proceduri judiciare legate de cyberpornografie, exhibiționism și pedofilie. I se spune că a primit o „citație” în urma unui „sechestru informatic prin infiltrare cibernetică”. Se mai specifică faptul că demersul ar fi fost „autorizat”. Destinatarului i se cere să răspundă prin e-mail într-un interval strict de 72 de ore, furnizând „justificările” pentru a fi „examinate și verificate în vederea evaluării sancțiunilor”.
Avertismentul afirmă că, în cazul lipsei de cooperare, există riscul de a primi un mandat de arestare și de a fi listat ca infractor sexual. Poliția Brașov sfătuiește pe cei care primesc astfel de mesaje să nu răspundă solicitărilor, să nu acceseze mesajele „spam” sau SMS-uri nesolicitate, să nu șteargă mesajele și să contacteze cea mai apropiată secție de Poliție pentru verificarea autenticității mesajelor înainte de a lua vreo acțiune care ar putea afecta datele personale sau dispozitivele utilizate.
Tentativă de fraudă folosind McDonald’s
Amintim că Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis marți un avertisment referitor la o tentativă de fraudare care folosește brandul McDonald’s România.
Atacatorii transmit un mesaj care promovează produse la prețuri reduse și cer furnizarea informațiilor cardului bancar.
Potrivit lor, prin utilizarea unei soluții gratuite de securitate disponibile online, cum ar fi virustotal.com sau scamadviser.com, clienții McDonald’s din România pot efectua o verificare simplă a link-ului pentru a descoperi conținutul real din spatele acestor mesaje suspecte.
Experții avertizează cu privire la o reclamă care prezintă produse la prețuri extrem de scăzute. Infractorii încurajează potențialele victime să furnizeze informații bancare. Mai multe puteți afla aici.