Rămâi fără toți banii de pe card! Mesajul de pe WhatsApp care îți golește contul

whatsapp

SURSA FOTO: Dreamstime

Pe platforma WhatsApp a fost identificată o schemă nouă de înșelătorie. Mare atenție la ea! Este o mega escrocherie, iar toți cei care se vor lăsa induși în eroare vor rămâne pe loc fără bani în cont.

Un val de încercări de fraudă ce se răspândește prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis vineri o avertizare în acest sens.

Utilizatorii sunt redirecționați către canale de Telegram, unde infractorii cibernetici încearcă să obțină informații sensibile, cum ar fi datele bancare, de la aceștia.

Mesajele de care trebuie să vă feriți pe WhatsApp

Vineri, DNSC a comunicat că în zilele recente s-au primit multiple notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la primirea de mesaje nesolicitate pe WhatsApp. Acestea sunt trimise de la persoane necunoscute. Mesajele au fost în principal redactate în limba engleză sau română.

În spatele mesajelor nesolicitate erau, de fapt, infractori cibernetici care încercau să convingă utilizatorii să ofere aprecieri unor postări pe platformele de socializare. De obicei, aceste postări constau în cinci clipuri pe YouTube sau TikTok, cu scopul de a primi o remunerație pentru acest serviciu.

„Val de tentative de fraudă propagat prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp – ‘APRECIAZĂ postări pentru BANI'”, a arătat sursa citată.

SURSA FOTO: Dreamstime

Hackerii trimiteau sume de bani în conturile utilizatorilor

Hackerii trimiteau sume de bani în conturile utilizatorilor pentru a părea că oferta este legitimă. Pentru a obține acești bani, era necesar să confirmi realizarea task-ului printr-un cod într-un canal Telegram. Victimele erau încântate că, prin acțiuni simple, primeau sume între 10 și 50 de lei în doar câteva minute.

Ele erau încurajate să investească mai mult. De asemenea, erau invitate să se alăture unui grup de discuții pe Telegram. Aici, specialiști în investiții promiteau că vor ajuta la câștigarea unor sume mai mari.

Prin utilizarea tehnicilor de inginerie socială, indivizii care pretind a fi specialiști, dar sunt de fapt infractori cibernetici. Ei își propun să obțină date sensibile (cum ar fi informații personale sau de autentificare). Aceștia vizează și sume semnificative de bani de la potențialele victime, sub pretextul unor „investiții” promițătoare de profit rapid.

Obiectivul final este obținerea de date și bani de la victimele potențiale

Sursa citată a arătat că grupurile de Telegram către care sunt direcționate potențialele victime au acumulat o audiență semnificativă. Unul dintre ele are 5000 de abonați, iar celălalt peste 10.000. Pe aceste grupuri, hackerii au prezentat multiple dovezi false pentru a convinge utilizatorii să investească sume mai mari de bani în scopul obținerii unui profit sporit.

Obiectivul principal al atacatorilor rămâne extragerea de date și bani de la victimele potențiale. Metodele lor sunt variate. Există situații în care utilizatorii au raportat încercări ale infractorilor cibernetici de a-i determina să deschidă conturi online, să ofere detalii de card pentru a investi în criptomonede. Ei au încercat să descarce aplicații malițioase, chiar în momentul în care au realizat că este o înșelătorie.

Pașii care trebuie avuți în vedere de toți utilizatorii platformei de comunicare

Pentru a evita astfel de capcane, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a venit cu câteva sugestii.

Astfel, românii sunt rugați să fie vigilenți online. Ei sunt îndemnați să fie raționali atunci când observă oferte prea bune pentru a fi adevărate. Utilizatorilor de WhatsApp li se cere să fie precauți când primesc  oportunități rapide de câștig prin mesaje nesolicitate sau de la conturi necunoscute.

În plus, trebuie verificate informațiile despre paginile sau conturile care promovează astfel de oferte.

„Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții. Atenție deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori”, arată DNSC.

În cazul în care s-au furnizat date financiare, trebuie notificată imediat banca.