Legea prevede condiții clare pentru șoferi, iar persoanele care fac următoarea manevră rămân pe loc fără permis. Mai mult, vor primi și o amendă de peste 1.000 de lei.
Așadar, legea din România prevede sancțiuni grave pentru șoferi, dacă merg pe contrasens. Această manevră este foarte periculoasă. În ciuda riscului, anumiți conducători auto se filmează în timp ce fac asta chiar și pe autostradă.
Acești șoferi vor primi o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1320 de lei
Un astfel de comportament îi poate lăsa pe conducătorii auto fără permis timp de două luni. Mai mult, vor primi și o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.
Excepție este momentul în care șoferul vrea să depășească corespunzător pe cineva.
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni
De asemenea, Codul rutier arată că mersul pe contrasens „constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”.
Amintim că în România sunt cinci clase de sancțiuni. Este vorba despre următoarele:
- clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă;
- clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă.
Care sunt comportamentele agresive în trafic
Șoferii trebuie să aibă în vedere mai multe informații importante. De exemplu, legislația rutieră pedepsește orice formă de comportament agresiv în trafic. Astfel, cei care sunt martori sau victime ale acestor comportamente pot solicita ajutorul autorităților.
Câteva exemple de comportament agresiv sunt următoarele:
- Schimbarea succesivă a benzilor sau a rândurilor de circulație pentru a depăși un șir de vehicule, alternând de la stânga la dreapta;
- Întoarcerea vehiculului folosind frâna de mână;
- Pornirea de pe loc prin patinarea excesivă a roților motrice;
- Menținerea unei distanțe extrem de reduse față de alte vehicule, fie înainte, fie în spate, sau în lateral, și reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat, cu scopul de a intimida alți șoferi;
- Utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat conducătorii din față să elibereze banda (claxoane, flash-uri);
- Conducerea mopedului sau motocicletei cu doar o roată în contact cu carosabilul;
- Mersul cu spatele al vehiculului pentru a intimida participanții la trafic care se află în spatele acestuia.