Rămâi fără permis de conducere! Informația momentului pentru acești posesori de mașini. Se aplică în toată țara

permisul auto

SURSA FOTO: Capital

Rămâi fără permis auto! Codul Rutier a fost modificat în urmă cu o lună. Astfel, șoferii care nu respectă aceste reguli vor fi rămâne pietoni. Despre ce este vorba?

Șoferii pot rămâne fără carnet pentru o perioadă de un an, prevede HG 130/2023, care completează HG 1.391/2006. Hotărârea de Guvern arată care sunt condițiile în care șoferii care au permise de conducere din altă țară nu vor putea conduce niciun autoturism pe teritoriul României.

Legea prevede că șoferii care au fost condamnați pentru abateri grave de la legislația rutieră și care au permisul de conducere emis de o altă țară să nu poată conduce vehicule în România.

Măsura poate fi luată pentru un an, iar legea arată că ea intră în vigoare a doua zi după ce instanța a dat un verdict definitiv. Regulamentul de aplicare este cel care stabilește procedura de aplicare.

Șoferii condamnați pentru abateri grave sunt cei care au primit o condamnare definitivă pentru o infracțiune care a avut loc în urma încălcării legislației rutiere.

Interdicția de a conduce autovehicule va fi dată de către șeful poliției rutiere din zona în care a fost constatată fapta.

Nu în ultimul rând, legea mai arată că ordinul va fi emis la data la care șeful poliției rutiere a luat la cunoștință hotărărea judecătorească.

Șoferii vor fi anunțați prin expedierea dispoziției la domiciliu

Legea arată că din perioada de un an se deduce intervalul de timp cuprins între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. De asemenea, cuprinde și momentul emiterii dispoziției de interdicție de circulație.

„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în noul regulament.

Șoferii respectivi vor fi anunțați prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, de reședință sau de rezidență din România.

Dacă șoferii în cauză nu are o adresă de domiciliu de reședință sau de rezidență la noi în țară, atunci alături de documente va fi atașată și o solicitare pentru ca acesta să fie înștiințat de acestă nouă măsură.