Rămâi fără permis de conducere pe loc! Sancțiune pentru șoferii din România
Rămâi fără permis de conducere pe loc! Sancțiune pentru șoferii din România. În primele nouă luni ale acestui an, aproape 40 de șoferi din județul Alba au fost sancționați de polițiști pentru conducere agresivă, conform datelor prezentate joi într-o conferință de presă organizată de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Alba, cu ocazia lansării aplicației eSAR.
„În primele nouă luni au fost reţinute un număr de 1.065 de permise de conducere şi aplicate peste 22.000 de sancţiuni contravenţionale, pentru abaterile comise de conducătorii auto. Dintre acestea, 37 de sancţiuni contravenţionale au fost pentru conducere agresivă”, a declarat comisar şef Constantin Ilea, împuternicit şef al IPJ Alba.
Bilanț amenințător pe străzile României
El a menționat că, în această perioadă, în județul Alba au fost înregistrate 40 de accidente grave, dintre care mai mult de jumătate s-au produs în mediul urban. Acestea s-au soldat cu 13 morți, 31 de persoane grav rănite și 16 persoane rănite ușor.
Comisarul șef Constantin Ilea a declarat că cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban, respectiv 22, soldate cu 5 decese, 19 persoane grav rănite și 9 rănite ușor. În mediul rural, au fost înregistrate 8 accidente grave, care au dus la moartea a 8 persoane, rănirea gravă a 11 persoane și rănirea ușoară a 7 persoane.
„Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban, respectiv 22, iar acestea s-au soldat cu 5 persoane decedate, 19 persoane rănite grav şi 9 rănite uşor. În mediul rural s-au produs 8 accidente grave de circulaţie, soldate cu decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 11 persoane şi rănirea uşoară a 7 persoane”, a precizat acesta.
Principala cauză a producerii accidentelor a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum.
În primele nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate 249 de accidente ușoare de circulație, în urma căror 315 persoane au fost rănite ușor.
În județul Alba sunt înmatriculate peste 190.000 de autovehicule și există mai mult de 160.000 de posesori de permise de conducere.
Ce este eSAR
Secțiunea eSAR (Sesizări abateri rutiere) este o componentă a aplicației și Hub-ului de servicii M.A.I. (hub.mai.gov.ro), destinată să reprezinte un instrument esențial în prevenirea și combaterea violenței în trafic, facilitând raportarea comportamentelor agresive ale șoferilor. Începând cu 27 octombrie 2024, cetățenii pot transmite sesizări privind astfel de abateri, contribuind astfel la protejarea victimelor și sancționarea agresorilor.