Rămâi fără permis pe viață! Senatul a aprobat legea: Anulat pe viață!

permis de conducere, politie

SURSA FOTO: Dreamstime

Rămâi fără permis de conducere: anulat pe viață! O anumită categorie de șoferi ar putea avea parte de această sancțiune dură, în curând. Proiectul de lege a trecut de Senat. Toți șoferii din România trebuie să afle. Cine sunt cei vizați?

Permis de conducere retras pe viață șoferilor care provoacă accidente rutiere grave

Luni, Senatul a aprobat in mod tacit o propunere legislativă inițiată de deputații PNL. Conform acesteia, permisul de conducere va putea fi anulat pe viață.

Proiectul li se adresează șoferilor implicați în accidente rutiere soldate cu decese, în cazul în care aceștia se aflau sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice.

Propunerea legislativă a fost trimisă, spre dezbatere, Camerei Deputaților, instanța care are puterea de a lua decizia finală în acest caz.

Conform informațiilor furnizate presei de către inițiatorii proiectului, în cursul anului 2020, la nivelul întregii țări au fost identificați 740 de șoferi aflați sub influența alcoolului.

În intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2022, cei care au propus inițiativa menționează că au fost identificați 1.294 de șoferi care se aflau sub influența substanțelor psihoactive. Totodată, potrivit aceleiași surse, 13.509 de conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului.

Astfel, înițiatorii propun modificarea Codului Rutier, astfel:

„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier.

Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă a proiectului.

În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, aflăm din expunerea de motive.

Propunerea legislativă de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind regulile de circulație pe drumurile publice a fost înaintată către analiză în Camera Deputaților, instituția având competența de a adopta decizia finală în această chestiune.

Permis de conducere / SURSA FOTO: Dreamstime

Numărul accidentelor rutiere, în scădere la nivelul României, în 2023

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că în anul 2023 au avut loc accidente rutiere pe drumurile din țară, soldate cu peste 1.540 de decese și aproximativ 3.550 de persoane rănite.

Față de anul 2022, s-a înregistrat o scădere de 190 de accidente rutiere, 88 de decese și 160 de persoane rănite grav în anul 2023, conform informațiilor furnizate de sursa citată. Aceasta adaugă că, pentru a spori siguranța rutieră la nivel național, structurile de poliție rutieră au efectuat 58.385 de acțiuni, în creștere cu 4.624 în comparație cu anul 2022 (+8,6%).

În cursul anului 2023, Inspectoratul menționează că au fost confiscate un total de 225.887 de permise de conducere. Dintre acestea, 16.780 au fost retrase în urma constatării contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

În același context, au fost raportate 8.368 de infracțiuni asociate conducerii vehiculelor sub influența alcoolului, însumând astfel 25.148 de fapte de încălcare a legislației privind consumul de alcool.