Ce spune Codul Rutier despre flash-urile și claxoanele din trafic
În jungla urbană a traficului, flash-urile și claxoanele sunt metodele de comunicare preferate de șoferi. De la avertizarea de radar la solicitarea de a face loc în trafic, aceste semnale sunt omniprezente, dar și supuse unor reguli stricte, arată Codul Rutier.
Folosirea corectă a luminilor și a claxonului este esențială pentru siguranța și ordinea în trafic. Respectarea regulilor impuse de Codul Rutier te scutește de amenzi și puncte de penalizare. În plus, contribuim astfel la creșterea siguranței în trafic pentru toți participanții.
Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:
- Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
- Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
- Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
- Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.
Amenzile prevăzute pentru folosirea lor incorectă
Codul Rutier arată că utilizarea incorectă a luminilor poate atrage amenzi și puncte de penalizare. De asemenea, legislația este clară și în ceea ce privește folosirea claxonului. Astfel, claxonul poate fi folosit legal doar pentru a evita un pericol iminent. Este interzis să claxonezi la o distanță mai mică de 25 de metri față de alte vehicule, scrie ProMotor.
Flash-urile, claxoanele sau frânarea bruscă sunt sancționate cu o amendă. Sancțiunea e cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, dar poate duce și la suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Dacă prin astfel de comportamente agresive rezultă un accident rutier cu pagube materiale, amenda crește. Ea ajunge în acest caz până la 1.160 e lei și permisul este suspendat pentru 60 de zile.
Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.