Ramai fără permis timp de un an. Te lasă pieton chiar dacă ești nevinovat

permis de conducere

SURSA FOTO: Dreamstime

Permisul de conducere poate fi foarte ușor de luat dacă șoferii nu respectă regulile de circulație. Există, însă, și cazuri în care poliția decide suspendarea documentului, chiar facă șoferul nu a fost vinovat. Acest lucru i s-a întâmplat unu șofer din Iași.

I-au luat imediat permisul de conducere

Un bărbat din Iași a fost sancționat de către poliție prin suspendarea permisului de conducere pentru un an, în ciuda faptului că judecătorii și procurorii au decis că nu era responsabil pentru un accident minor, vina fiind atribuită victimei. Și martorii au spus același lucru.

Un șofer din Iași se luptă de un an să își redobândească permisul de conducere, suspendat de poliție pe 30 septembrie 2023.

Procurorii au închis dosarul ce viza un accident minor din 17 ianuarie 2023, pentru care victima a fost găsită integral responsabilă, potrivit Ziarului de Iași.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cazul de vătămare corporală a fost închis

În acel moment, un copil, care a scăpat din mâinile bunicii sale, a alergat pe trecerea de pietoni pe culoarea roșie a semaforului, moment în care șoferul l-a călca pe picior.

Copilul nu a suferit răni care să necesite îngrijiri medicale, iar familia nu a formulat nicio cerere împotriva șoferului. Pe 19 septembrie 2023, procurorii au închis cazul de vătămare corporală din culpă, stabilind că șoferul nu avea nicio vină.

Bărbatul a prezentat această dovadă la poliție în speranța de a-și recupera permisul de conducere, dar a aflat că autoritățile au decis să îi prelungească suspendarea, începând cu 30 septembrie, pentru o perioadă de 180 de zile. Motivul invocat a fost că nu a acordat prioritate copilului pe trecerea de pietoni.

SURSA FOTO: Dreamstime

Martorii dau dreptate șoferului

Un nou proces a avut loc, în cadrul căruia poliția nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor formulate. Șoferul susținea că este nevinovat, iar Tribunalul Iași s-a văzut în situația de a decide în funcție de cine avea mai multă credibilitate.

Astfel, judecătorii s-au văzut obligați să adune ei înșiși dovezi, preluând responsabilitatea pe care ar fi trebuit să o aibă poliția și procuratura.

Magistrații au identificat un martor care, nefiind familiarizat cu șoferul, a fost prezent la incident și a observat tot ceea ce s-a întâmplat.

Martorul a susținut declarația șoferului, afirmând că minorul a pătruns pe trecerea de pietoni pe culoarea roșie a semaforului.

Ca urmare, tribunalul a acceptat cererea șoferului și a revocat decizia poliției de a-i suspenda dreptul de a conduce.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă și poate fi contestată prin recurs.