La ce alcoolemie ți se suspendă permisul de conducere

La ce alcoolemie ți se suspendă permisul de conducere? Potrivit Ordonanței de Urgență 195/2002, conducerea unui autovehicul cu o concentrație de alcool în sânge mai mare de 0,80 g/l (sau mai mult de 0,40 mg/l în aerul expirat) constituie o infracțiune. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, acesta va fi transportat la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice. În cazul în care se confirmă că nivelul alcoolului în sânge depășește 0,80 g/l, permisul de conducere va fi suspendat automat, iar un dosar penal va fi deschis.

Pentru concentrațiile de alcool cuprinse între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, sancțiunile sunt mai blânde. În aceste situații, șoferul va fi sancționat cu o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile. Valoarea amenzii poate ajunge până la 4.050 de lei.

test alcoolemie soferi politisti
SURSA FOTO: Dreamstime

Se poate reduce perioada de suspendare a permisului

Șoferii care au fost amendați contravențional pentru conducerea sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar după expirarea perioadei de suspendare. Astfel, nu există posibilitatea de a reduce perioada de suspendare a permisului în cazul consumului de alcool, chiar și prin susținerea unui examen.

În cazul în care un șofer comite o infracțiune (precum conducerea cu o concentrație de alcool peste limita legală), perioada de suspendare a permisului nu este stabilită. Permisul poate fi redobândit doar după încheierea cercetării penale sau după executarea pedepsei.

Șoferii trebuie să fie precauți și în privința medicamentelor pe care le iau. Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot determina un rezultat pozitiv la testul antidrog. Astfel, acest lucru poate fi considerat infracțiune și poate conduce la suspendarea dreptului de a conduce.

Decizia ÎCCJ a stârnit îngrijorare în rândul specialiștilor

În altă ordine de idei, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitoare la consumul de droguri la volan a stârnit îngrijorare printre specialiștii în siguranța rutieră. Aceștia sunt îngrijorați că hotărârea ar putea fi interpretată greșit, ceea ce ar putea duce la o creștere a numărului de accidente provocate de consumul de droguri.

Decizia ÎCCJ referitoare la consumul de droguri la volan a stârnit numeroase controverse. Poliția Rutieră precizează că procedurile pentru agenți rămân neschimbate, însă hotărârea instanței stabilește că simpla prezență a unei substanțe psihoactive în sânge nu este suficientă pentru a sancționa penal șoferul.

Pentru ca o persoană să fie condamnată, trebuie demonstrat că substanța respectivă i-a afectat capacitatea de a conduce. Mai multe puteți citi aici.