Întoarcere pe trecerea de pietoni este interzisă
Așa se face că vedem destui șoferi care întorc pe trecerea de pietoni. Regulile în ceea ce privește acest aspect, și nu numai, sunt trecut în Codul Rutier.
Astfel, legislația din România ne spune exact dacă este corect sau nu atunci când șoferii întorc mașina în acest context.
Uneori, din dorința de a economisi timp sau din grabă, șoferii recurg la efectuarea manevrei de întoarcere pe trecerea de pietoni. Aceasta se întâmplă fie la o intersecție semaforizată, fie la o trecere marcată doar cu marcaje specifice și indicator specific.
Unii aleg să facă direct viraj la stânga, în timp ce alții intră pe partea dreaptă și întorc mașina pe trecerea de pietoni. Aceasta se întâmplă fie când ceilalți șoferi sunt staționați la semafor.
De obicei, acest comportament este observat în zonele unde virajul la stânga sau întoarcerea sunt interzise. În ambele situații, atunci când un șofer efectuează o întoarcere pe trecerea de pietoni, comite o încălcare a legii rutiere.
Amenda pentru întoarcerea pe trecerea de pietoni
Șoferii care fac asta și sunt prinși sunt sancționați cu 2 puncte amendă.
În cazul în care această manevră este efectuată pe un drum marcat cu linie continuă, conducătorul auto va fi sancționat și pentru încălcarea marcajului longitudinal. Pentru aceasta, sancțiunea este între 6 și 8 puncte amendă. Așadar, amenda totală poate ajunge la 10 puncte amendă.
Mai mult, întoarcerea pe trecerea de pietoni poate lăsa șoferii fără permis auto. Se va considera că șoferul a trecut pe roșu și că nu a respectat regulile.
Unde este legal să întorci mașina?
Înainte de a efectua manevra de întoarcere, șoferul trebuie să adopte toate măsurile de siguranță necesare.
„Pentru a putea întoarce vehiculul înapoi de pe un sens de circulaţie pe celălalt sens, prin manevrare înainte şi înapoi sau printr-un viraj, conducătorul este obligat să oprească, să semnalizeze şi să se asigure că din spate şi din față nu circulă în acel moment nici un vehicul”, stabilește Art. 35 din Regulamentul de aplicare a legii circulației.
Manevra de întoarcere nu se va executa în următoarele situații:
- în locurile unde este instalat indicatorul „Întoarcerea interzisă”
- la trecerile pentru pietoni
- în curbe cu vizibilitate redusă
- în locurile unde soliditatea drumului nu este verificată (marginile prăpăstiilor, malurile şanţurilor etc.)
- pe poduri şi sub poduri
- la trecerile peste calea ferată şi la o distanţă mai mică de 50 m de trecerea peste calea ferată
- în vârfuri de pantă şi pe o distanţă de 50 m de o parte şi alta a vârfului de pantă
- în intersecţii şi la o distanţă mai mică de 50 m de cel mai apropiat colţ de intersecţie
- la mai puţin de 50 m de staţiile de tramvai, troleibuz sau autobuz
- pe timp de ceaţă şi în orice împrejurare când vizibilitatea este redusă sub 100 m, dacă conducătorul vehiculului nu este pilotat de altă persoană