Rămâi fără permisul de conducere
Codul Rutier din România a suferit recent modificări în urma adoptării Hotărârii Guvernului nr. 130/2023. S-au adus astfel schimbări și completări la regulamentul de aplicare al Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din țară.
Conform noilor reglementări, șoferii care trec peste semaforul roșu, depășesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau încalcă regulile privind acordarea priorității pot primi amenzi între 870 de lei și 1.160 de lei. În plus, cei care depășesc viteza maximă admisă cu 10-20 km/h vor primi 2-3 puncte de penalizare. Valoarea amenzii este în acest caz cuprinsă între 290 lei și 435 de lei.
Un aspect important este că șoferii care încalcă regulile de circulație de cel puțin cinci ori pe an vor fi obligați să susțină din nou examenul scris. În plus, aceștia trebuie să evite și abaterile viitoare.
De asemenea, șoferii agresivi la volan trebuie să fie atenți. Ei pot fi sancționați cu amenzi între 580 de lei și 725 de lei și pot avea permisul de conducere suspendat pentru 30 de zile.
Codul Rutier se referă aici la conducătorii auto „care se deplasează în mod repetat de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în aceeași direcție”.
De asemenea, conduita agresivă la volan include și alte sancțiuni. Sunt vizate manevrele de întoarcere a mașinii prin utilizarea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”.
Documentele care nu ar trebui să-ți lipsească din mașină
Potrivit Codului Rutier, toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor anumite documente. În caz contrar aceștia vor fi sancționați cu amenzi usturătoare.
Permisul de conducere este cel mai important document, iar lipsa sa atrage până la 8 puncte penalizare, adică echivalentul unei amenzi de până la 1.160 de lei.
Certificatul de înmatriculare al vehiculului auto sau talonul auto este un alt document important. Acesta este solicitat în mod constant de Poliția Rutieră pentru a verifica proprietarul vehiculului. Documentul conține detalii importante, precum seria de șasiu, motorul și greutatea maximă admisă.
De asemenea, asigurarea auto obligatorie sau RCA este importantă. În caz de accident rutier, șoferii trebuie să ofere informații referitoare la asigurarea lor.
Șoferii trebuie să aibă asupra lor și actul de identitate, care este cerut de polițiști pentru a confirma informațiile personale înscrise în talonul auto și în asigurarea auto obligatorie.