Deși aceste dispozitive sunt promovate ca soluții pentru o mai bună vizibilitate în trafic, Registrul Auto Român (RAR) avertizează utilizarea lor poate atrage sancțiuni severe, inclusiv reținerea certificatului de înmatriculare.

RAR a emis un avertisment pentru șoferii

Potrivit autorității, orice modificare a sistemului de iluminare care nu respectă reglementările în vigoare este considerată ilegală.

Registrul Auto Român recomandă conducătorilor auto să evite achiziționarea și montarea acestor produse, subliniind că respectarea normelor este esențială pentru siguranța rutieră.

„Am montat “angel eyes” cumpărate de pe net, ca să am mai multă vizibilitate și siguranță în trafic, dar nimeni nu apreciază! Între timp, „angel eyes”:  Chiar dacă ar putea părea amuzant, vă reamintim că sursele de iluminat sunt supuse reglementărilor care interzic montarea dispozitivelor neomologate pentru acel tip de autovehicul pe o mașină care circulă pe drumurile publice. Recomandarea noastră este să nu dați banii pe astfel de dispozitive care vă pot aduce sancțiuni contravenționale în trafic sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare”, a transmis RAR pe Facebook.

Postarea poate fi vizualizată aici.

Șoferii au criticat mesajul transmis pe rețelele sociale

Mesajul transmis de RAR pe rețelele sociale a generat reacții diverse din partea șoferilor, care au criticat restricțiile impuse. Unii au sugerat că legislația ar trebui actualizată pentru a permite omologarea unor componente moderne, în timp ce alții au cerut simplificarea procedurilor pentru certificarea acestor dispozitive. Acestea sunt doar câteva dintre reacții.

„Ați putea face procedurile de omologare mai accesibile și mai eficiente. După aceea mai discutam și alte aspecte”, a scris un utilizator.

Mulți șoferi au semnalat dificultăți în omologarea unor componente moderne și au cerut simplificarea procesului.

„RAR, o instituție depășită. Actualizați-vă legislația la nivelul tehnicii anului 2025 și da-ți posibilitatea celor ce vor să omologheze diferite piese pe mașină, să o facă”, a scris o altă persoană.

Conducătorii auto trebuie să fie atenți la mai multe aspecte

În altă ordine de idei, șoferii care circulă cu anvelope de vară în condiții de iarnă riscă nu doar amenzi, ci și anularea poliței CASCO. Mai precis, companiile de asigurări nu acoperă daunele în astfel de situații, lăsându-i pe conducătorii auto să suporte costurile reparațiilor.

O coliziune în lanț petrecută pe șoseaua dintre Cernica și Capitală a demonstrat consecințele neglijării echipării corespunzătoare a mașinii. Cauza principală a fost un autoturism echipat cu anvelope de vară, al cărui șofer nu a reușit să frâneze la timp. Din acest motiv, s-a produs o tamponare în lanț, care a generat pagube semnificative.

Conform reprezentanților autorităților, șoferul implicat nu a respectat legislația în vigoare, care impune echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă în condiții de carosabil acoperit cu gheață, polei sau zăpadă.