Se schimbă din nou Codul Rutier! MAI dorește să introducă noi modificări privind suspendarea înmatriculării unei mașini și radierea acesteia.

Schimbările sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică. Există noi situații în care se va suspenda şi radia înmatricularea maşinilor, cu excepția cazului în care expiră poliția de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).

Situațiile în care vehiculul poate fi radiat

Mai exact, este vorba despre radierea unei maşini, din oficiu, de autoritatea care a făcut înmatricularea. Acest lucru va fi posibil dacă înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).

Una dintre cele mai importante modificări propuse de MAI în OUG privește reglementarea, în Codul Rutier, a unei noi situații în care se suspendă înmatricularea unui vehicul, și anume suspendarea înmatriculării în cazul lipsei unei polițe RCA valabile.

Așadar, suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului nu va interveni doar în cazul expirării ITP, cum este în prezent, ci și în cazul expirării RCA, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de OUG mai introduce două noi situații de radiere a unui vehicul

Proiectul de OUG mai introduce două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.

Este vorba despre radierea unui vehicul dacă înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. A doua situaţie este atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP.

Schimbări privind evaluarea psihologică

Același proiect de OUG aduce modificări și în legătură cu evaluarea psihologică, mai precizează sursa citată. Viitoarea ordonanță prevede că aceasta se face pentru a certifica capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, precum și situațiile în care se constată apariția unor simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule.

Apar, totodată, situații obiective în care polițistul va fi obligat să testeze suplimentar conducătorii auto:

  • în mașină sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
  • persoana figurează în evidențele poliției pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pentru consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, pentru orice infracțiune legată de traficul și consumul ilicit de droguri sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.