Rămâi pe loc fără permis. Băutura banală care afectează rezultatul la DrugTest

testare, politie, drugtest, alcool, droguri

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii trebuie să fie cu mare băgare de seamă înainte de a se urca la volan. O băutura banală poate da un rezultat fals-pozitiv la DrugTest. O expertă în toxicologie a explicat ce poate afecta capacitatea de a conduce. Care este această băutură?

O specialistă în toxicologie a explicat motivele pentru care la DrugTest există o rată ridicată de rezultate fals-pozitive. Experta avertizează că băuturile energizante pot afecta capacitatea de a conduce.

Șoferii care refuză testarea pentru consumul de droguri cu aparatele Poliției își pierd permisul pentru 72 de ore. În acest timp ei ar trebui să primească rezultatul analizelor de sânge.

O modificare legislativă prevedea că șoferii care refuză testarea cu DrugTestul Poliției rămân fără permis până la sosirea rezultatelor de laborator. Acest lucru a stârnit un val uriaș de nemulțumire în rândul conducătorilor auto.

Rată mare de eroare la Drugtest

Principala nemulțumire a șoferilor a fost legată de faptul că testul denumit DrugTest are o rată mare de eroare, iar rezultatele analizelor de laborator durează. În urma acestor nemulțumiri, Guvernul a dat înapoi și a modificat legea. Astfel, șoferii care refuză testarea își primesc permisul după 72 de ore, chiar dacă analizele de laborator nu au fost terminate.

Cristina Dehelean, coordonatorul Disciplinei Toxicologie și Industria Medicamentului la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, a venit cu detalii. Ea a explicat motivele pentru care aparatele de testare ale Poliției dau frecvent rezultate fals-pozitive.

„Prin testele acestea rapide există posibilitatea foarte crescută de interferență între un răspuns care ar putea aparține unui drog și un răspuns fals-pozitiv pe care îl generează altceva, un alt compus, un medicament un produs vegetal, un aliment. Exemplele sunt multiple”, a explicat prof. Dehelean, conform Libertatea.

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii trebuie să fie atenți la ceaiul de sunătoare

Specialista susține că inclusiv ceaiul de sunătoare, consumat în exces și pe o perioadă îndelungată, poate da un rezultat pozitiv la testul Poliției. Ea a arătat că sunătoarea poate interfera cu anumite teste antidrog. Ea poate genera rezultate fals-pozitive, de exemplu pentru amfetamine și LSD.

„Acum nu mă refer la faptul că bei o căniță, dacă ești consumator (n.r. – de ceai), iar în ziua respectivă ai consumat, se poate întâmpla să existe această interferență. Nu sunt foarte multe cazuri, dar sunt relatate în literatură”, a explicat Cristina Dehelean.

Medicamentele care pot da rezultate fals-pozitive

O problemă mai mare decât testele fals-pozitive este faptul că alte produse, cum ar fi antidepresivele sau antitusivele. Ele pot da rezultate fals-pozitive la testele pe bază de salivă.

„Nu degeaba codeina apare în Venena (n.r. – tabel al substanțelor toxice folosite în scop medical). Este un derivat din clasa opioidelor. Nu este de glumit cu consumul medicamentele care conțin codeină. Pot să sugereze niște răspunsuri fals-pozitive. Chiar și nitroglicerina poate să genereze la un moment dat, într-o anumită cantitate, un răspuns fals-pozitiv. Noi trebuie să avem în vedere doza (n.r. – de medicament) care se consumă. Eu, ca toxicolog, vă spun că este principiul de bază: doar doza determină anumite reacții. Poate fi un medicament sau poate fi drog, poate fi toxic. Și atunci toate acestea se iau în calcul”, a explicat profesorul Cristina Dehelean.

Experta a mai spus că rezultate fals-pozitive la testele Poliției pot fi provocate și de efedrină. Aceasta se folosește ca medicament decongestionant. De asemenea, hibiscusul și rădăcina de valeriană pot da rezultate fals-pozitive la DrugTest.

Băutura care trebuie evitată înainte de a te urca în mașină

O problemă și mai mare, susține specialista, este că testele pe bază de salivă pot produce și rezultate fals-negative. De exemplu, în cazul unui consum redus de droguri, consumul de suc de grapefruit sau de coacăze poate duce la un rezultat fals-negativ. Alimentele bogate în proteine și lipide pot contribui, de asemenea, la rezultate fals-negative.

Profesorul universitar atrage atenția că nu doar drogurile afectează capacitatea unui șofer. Ea a explicat că este foarte important să se evite consumul de energizante înainte de a urca la volan.

„Lăsând la o parte drogurile, chiar și substanțele acestea energizante sau care au impact asupra sistemului nervos central, pot să genereze niște influențe care pot fi neplăcute: o stare de agitație, o stare de hipertensiune accelerată, orice care poate să fie dăunător. Deci cred că ar trebui să lăsăm aceste excese pentru când suntem liniștiți acasă, nu când ne urcăm la volan”, a subliniat prof. Cristina Dehelean.

Cristina Dehelean subliniază că analizele de laborator pot face diferența între consumul de droguri și medicamente sau alimente care dau rezultate fals pozitive la testele Poliției. „Există aparate moderne, de ultimă oră, care fac determinările rapid și precis, cu foarte multă știință și specialiști în spate, capabili să facă separări, reevaluări, și determinări, deoarece procedura de determinare concretă este foarte laborioasă”, a explicat prof. Dehelean.