Rămâi pe loc fără permis de conducere. Noua regulă din Codul Rutier care a revoltat toți șoferii

permis auto

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii riscă să rămână imediat fără permis de conducere dacă prevederile OUG 84/2024 vor intra în vigoare. A fost lansată o petiție pentru ca aceste prevederi să fie anulate.

Șoferii vor rămâne fără permis de conducere

Șoferii vor rămâne fără permis de conducere. Recenta modificare operată de Guvern prin Ordonanța de Urgență (OUG) 84/2024 a stârnit un val de nemulțumiri. Anterior acestei schimbări, șoferii care refuzau testul antidrog solicitat de poliție aveau opțiunea de a se supune unui examen clinic efectuat de un medic examinator.

În cazul în care erau declarați apți de către medic, aceștia își păstrau permisul de conducere până la primirea rezultatelor analizelor de sânge și/sau urină.

Modificarea legislativă a eliminat această posibilitate, impunând suspendarea permisului de conducere până la confirmarea oficială a rezultatelor analizelor.

SURSA FOTO: Dreamstime

O încălcare a dreptului constituțional la liberă circulație

Această modificare a provocat o reacție vehementă din partea publicului. Este considerată de mulți ca o încălcare a dreptului constituțional la liberă circulație.

În acest context, comunitatea Declic a inițiat o petiție online, solicitând anularea prevederilor OUG 84/2024. Petiția a strâns 100.000 de semnături în mai puțin de 48 de ore de la lansare.

Inițiatorii petiției argumentează că modificările sunt abuzive, susținând că aproximativ jumătate dintre testele antidrog efectuate de poliție dau rezultate greșite, cu o proporție semnificativă de false pozitive.

„Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale”, se mai arată în prezentarea actului legislativ, făcută de inițiatorii petiției online.

„Probabil că această ordonanță a fost dată din rațiuni financiare, ca să nu mai plătească poliția analizele la IML. Analiza aceasta la IML era singura șansă a șoferilor care nu au luat droguri să-și demonstreze nevinovăția. Însă această modificare are consecințe dezastruoase și va lăsa fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați. Sunt de oameni care își câștigă existența din condus sau pentru care mașina e singura cale de a ajunge la serviciu și nu pot să își piardă permisul pe nedrept chiar și 1 an”, arată, într-o declarație pe site-ul Declic.ro, Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei „Anulați OUG care lasă fără permis șoferi nevinovați!”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Critici la adresa noilor reglementări

Vlad Zaha, un criminolog specializat în politici publice privind drogurile, a criticat dur aceste modificări. El a argumentat că acestea transformă războiul împotriva drogurilor într-un război împotriva cetățenilor obișnuiți.

El susține că noile reglementări nu contribuie la prevenirea sau descurajarea conducerii sub influența drogurilor, ci, dimpotrivă, fac mai mult rău decât bine.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a exprimat de asemenea preocupări serioase.

Asociația consideră că recenta modificare a Codului Rutier încalcă dreptul fundamental la liberă circulație. Este dreptul prevăzut de articolul 25 din Constituție.

Asociația argumentează că, din cauza ratei mari de eroare a testelor rapide, rezultatele acestora nu pot constitui o bază factuală suficientă pentru restrângerea acestui drept fundamental.