Autoritățile din România au votat marți o lege care prevede faptul că șoferii prinși la volan băuți sau drogați vor rămâne fără permis chiar și 10 ani. Mai mult, ei riscă închisoare de la 15 la 25 de ani dacă produc un accident mortal.
Șoferii prinși la volan băuți sau drogați vor rămâne fără permis
Legea respectivă merge la promulgare și se va aplica imediat, după publicarea în Monitorul Oficial. Amintim că decizia a fost luată în contextul în care oamenii legii au descoperit, de la începutul anului, șoferi băuți sau chiar drogați la fiecare razie.
În multe din aceste cazuri, șoferii respectivi au fost implicați în accidente rutiere. O astfel de situație a avut loc și în cazul tragediei din stațiunea 2 Mai.
După multe astfel cazuri, au fost introduse modificări drastice și s-au înăsprit pedepsele pentru toți cei care se urcă la volan beți sau drogați.
- Articolul 66 din Cod este modificat astfel încât pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi să ajungă până la 10 ani pentru cazurile în care instanța dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Pentru toate celelalte infracțiuni, interzicerea exercitării unor drepturi nu poate depăși 5 ani.
- Articolul 83 este completat cu încă un alineat care prevede că, pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Potrivit legislației penale, amânarea se dispune pentru condamnările care nu depășesc 2 ani de închisoare, pentru persoane care nu au mai fost condamnate penal și care își dau acordul pentru muncă în folosul comunității. Termenul de supraveghere este de 2 ani, astfel că amânarea pedepsei este o procedură chiar mai favorabilă condamnatului decât suspendarea, care are condiții mult mai restrictive și termene mai lungi de supraveghere.
Aceeași sancțiune se aplică și în cazul șoferilor aflați sub influența stupefiantelor
Este combătut consumul noilor substanțe psihoactive (NSP), așa-numitele „etnobotanice”, anume Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Astfel, sunt introduse pedepse clare pentru o serie de fapte care nu erau prevăzute în Legea 194/2011. Anume, punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de „substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive” sau tolerarea consumului într-un imobil, indiferent dacă este vorba de proprietar sau chiriaș, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Aceeași pedeapsă va fi aplicată și pentru „administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive”.
Noua lege face referire și la medicamentele cu regim special
Noua lege face referire și la medicamentele cu regim special care ajung la cei care nu au rețetă.
Cei care vând ilegal astfel de substanțe riscă închisoare de la unul la cinci ani.
Proiectul de lege urmează să fie trimis la promulgare. Sancțiunile se vor aplica imediat, după publicarea în Monitorul Oficial.
„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat marți senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului legislativ.
Rămân „până la 10 ani” fără permis
Modul în care este formulată legea nu conduce automat la suspendarea pe 10 ani a dreptului de a conduce, însă lasă judecătorilor posibilitatea de a decide interzicerea exercitării acestui drept „până la 10 ani”. În momentul de față, ei nu puteau impune termene mai lungi de 5 ani. De asemenea, sancțiunea se va aplica doar șoferilor care au o alcoolemie peste pragul de la care consumul de alcool devine faptă penală, anume 0,80 g/1 alcool pur în sânge.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi pentru’”, a anunțat el.
Au fost înregistrate peste 16.000 de contravenții legate de consumul de alcool la volan
Amintim că în 2023 au fost înregistrate peste 16.000 de contravenții legate de consumul de alcool la volan. Mai mult, au fost depistați peste 350 de șoferi drogați.
România ocupă de 6 ani primul loc în Europa în cazul accidentelor rutiere. În acest context, oamenii și-au dat cu părerea despre noile sancțiuni.
Mulți au spus că sunt de acord, deoarece sunt foarte multe victime. Alți români au spus că șoferii care abuzează în felul acesta de droguri și alcool pun în pericol viața tuturor.