Toţi şoferii din România trebuie să ştie asta. Este anunţul momentului făcut de ministrul Afacerilor Interne. La ce vor trebui să fie mult mai atenţi, de acum încolo, toţi participanţii la trafic?
Anunţ important pentru toţi şoferii din România! Ministrul Afacerilor Interne a prezentat noile reguli pe care vor trebui să le respecte aceştia.
Amenzi mai mari, permise suspendate pentru mai mult timp şi noi contravenţii prevăzute de lege
“Se remarcă un trend ascendent îngrijorător. Comportamentul actual al participanților la trafic a impus o reevaluare a cadrului legal şi noi mecanisme de sancționare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social”, a declarat, joi, Lucian Bode, într-o conferinţă de presă.
Ministrul de Interne a prezentat 10 puncte majore de intervenţie la nivelul legislaţiei rutiere, care şi-au regăsit corespondentul într-un set de reglementări.
1) Definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum și sancționarea acestui comportament cu amendă cuprinsă între 580 lei și 725 lei (clasa 2 de sancțiuni) și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
2) Regimul de circulație pe autostradă și înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor. Am văzut cu toții acele imagini șocante, care suprindeau un comportament iresponsabil și riscant, care a pus în pericol viață celor din jur.
Se sancționează fapta privind circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor cu amendă prevăzută în clasa 4 de sancțiuni, între 1305 și 2900 lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Se introduce sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile pentru executarea pe autostrada a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.
3) Este trecută într-o clasa superioară de contravenții, din clasa 2 în clasa 3 de sancțiuni, fapta privind nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și neacordarea de prioritate, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile.
4) Am văzut atâtea tragedii la trecerile la nivel cu calea ferată. Se majorează perioada de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.
5) Este reglementat un nou prag de viteză, cel de peste 70 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplică o perioada majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.
6) Se introduce o nouă contravenţie pentru nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, lunetă și geamurile laterale ale autovehiculului.
7) S-a constat o lipsa de eficienţă a punctelor de penalizare aplicate, întrucât în situația depunerii plângerii contravenționale, termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se suspendă. De aceea, venim cu o nouă reglementare și se reglementează soluția de suspendare de drept a termenului de prescripție de 6 luni pentru cumululul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.
8) Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice în urma condamnării pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României pentru titularii de permise de conducere emise de autoritățile altor state.
9) A fost introdusă o facilitate importantă pentru cetățeni: posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație care reduce perioada de suspendare la orice serviciu al Poliției Rutiere de pe teritoriul României.
10) Sunt stabilite norme cu privire la transmiterea datelor de identificare a șoferului de către proprietarul mașinii pentru responsabilizarea proprietarului mașinii, în sensul identificării în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment.
De când se vor aplica aceste noi reguli?
Ministrul Lucian Bode a mai venit cu o serie de precizări importante.
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezenței ordonanțe, regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind Circulația pe drumurile publice se modifică și se completează cu prevederile prezenței ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului.
Această ordonanță a Guvernului va intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dispozițiile referitoare la contravenții intră în vigoare la 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe.