Şoferii ar putea rămâne fără permis auto până își plătesc amenzile
Potrivit unui proiect de lege depus la Senatul României, șoferii care au fost amendați riscă să aibă permisul auto suspendat până când își vor achita amenzile. Această inițiativa legislativă a fost deja înregistrată în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Proiectul de lege va modifica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit inițiatorilor acestui proiect legislativ, România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local.
De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină.
Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv. Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”, au explicat inițiatorii proiectului de lege, potrivit Antena 3.
Unii șoferi vor putea conduce și fără permis auto
Vă amintim că, potrivit unei noi reglementări, acum există două categorii de șoferi care au dreptul de a-și conduce mașină timp de 15 zile după ce au rămas fără permis auto, perioadă în care pot contesta măsura luată de polițiștii rutieri.
Mai exact, este vorba de șoferii care au produs un accident auto din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube material pentru că „nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea” și șoferii care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor.
Acești șoferi vor putea circula timp de 15 zile, după ce au rămas fără carnet de conducere, conform dovezii eliberate de polițistul care a constatat contravenția. Măsura aplicată poate fi contestată în instanța judecătorească, iar în cazul în care justificările și eventualele probe sunt relevante, aceasta poate fi anulată.
Potrivit fostului şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, până la adoptarea acestei modificări legislative, situația era lipsită de sens și pe alocuri putea deveni periculoasă.
„Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi. Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral.
În final, a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil. Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a explicat Lucian Diniță, potrivit „Șoferi din România”.