Șoferii pot primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei
Modificările din Codul rutier, efectuate în acest an, prevăd amenzi foarte mari pentru șoferii care neglijează problemele la sistemul de iluminat al mașinilor. Dacă nu ”îți merg” farurile, stopurile sau semnalizarea, riști să primești o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei, conform noilor prevederi ale Codului rutier în vigoare din 2023.
Sancțiunile pot merge până la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, în cazul în care vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, sau mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute de normele tehnice.
Modificările Codului Rutier au fost efectuate din două motive
Aceste probleme pot pune în pericol viața participanților la trafic. Dacă un șofer nu observă aprinse luminile vehiculului cu care se întâlnește, se poate întâmpla o tragedie.
Menținerea sistemului de iluminat al mașinii în bună stare de funcționare este necesară, în primul rând, pentru a evita eventualele pericole generate de nefuncționarea sau slaba funcționare a acestuia. Creșterea cuantumului amenzilor, în acest sens, vine ca element complementar, care să-i facă pe șoferi să acorde mai multă atenție acestui aspect.
Codul Rutier prevede că în 2023 șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Astfel, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. Așadar, șoferii vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.
Din cauza neatenției din trafic, de la începutul anului au avut loc 183 de accidente grave
,,În perioada 17–23 aprilie 2023, conform Programului Operaţiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a fost desfășurată acţiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză şi prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.
La data de 21 aprilie 2023, în cadrul aceluiaşi program, a avut loc operaţiunea Speed Marathon, în cadrul căreia toţi poliţiştii rutieri au acționat cu prioritate pentru depistarea celor care depăşesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliţiei Române.
De la începutul anului, la nivel naţional, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, au avut loc 183 de accidente rutiere grave.
În urma acestor accidente rutiere de la începutul acestui an, 81 de persoane au decedat şi 145 au fost grav rănite.