Pentru a-şi păstra funcţia, executivii din asigurări şi pensii private trebuie să ia note de trecere la interviuri de evaluare, de la angajaţi ai comisiilor de supraveghere din domeniu.

Executivii din eşalonul doi ai companiilor de asigurări şi de pensii private îşi vor putea păstra funcţiile sau vor putea accede la acestea doar după ce vor trece proba interviului de evaluare cu o comisie a autorităţii de supraveghere a pieţei respective. Astfel, interviurile de evaluare, o probă subiectivă, se extind rapid pe piaţa autohtonă. Anul trecut, acestea au debutat pe piaţa bancară.

Peste 40 de executivi din eşalonul doi au picat la sfârşitul anului trecut proba interviului susţinut cu comisia de evaluare a Băncii Naţionale a României.

Deoarece norma nu reglementa şi ce se întâmplă într-o astfel de situaţie, Asociaţia Română a Băncilor a solicitat să aibă loc o a doua examinare a acestor directori. Reexaminările au avut loc, dar nu se ştie câţi dintre directorii care au picat primul interviu de evaluare au trecut de acest al doilea test, potrivit unor surse din piaţa bancară.

O situaţie similară ar putea apărea şi pe piaţa asigurărilor. O reglementare identică a fost impusă recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor: şefii în funcţie ai direcţiilor de asigurări generale şi de viaţă, ai direcţiilor de subscriere contracte, de reasigurare şi de management de risc vor trebui evaluaţi prin interviuri. Aceasta, cu toate că res­pectivele persoane au fost numite în funcţie după ce a fost obţinut avizul CSA. Lista executivilor care vor fi evaluaţi de CSA prin interviuri mai cuprinde actuarii, şefii direcţiilor de daune, juridic, economic-financiar şi IT. Ca şi în cazul reglementării de pe piaţa bancară,  ordinul CSA nu precizează ce se va întâmpla dacă un executiv nu obţine „nota de trecere“.  Interviurile cu şefii din asigurări urmează să fie susţinute până la începutul lunii octombrie a.c.

Interviuri şi înainte de reglementări

220-54361-11_check_shutterstock_28.jpgÎn plus, CSA intenţionează să impună prin reglementări şi susţinerea de interviuri de către executivii brokerilor de asigurări. De fapt, aceste interviuri au loc şi în prezent, potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu. „În urmă cu mai mult timp noi, UNSICAR, am propus la o şedinţă cu CSA ca înainte de a acorda o licenţă unui broker să vină persoana aceea să se prezinte, să se ştie ce face. După aceea, CSA a început să facă aceasta (n.r.: să intervieveze şefii viitorilor brokeri)”, spune Andriescu. Similar, executivii din companiile de pensii susţin interviuri la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private înainte ca aceasta să avizeze numirea lor în funcţii.

Întrebaţi dacă nu consideră că proba este subiectivă, preşedintele ARB, Radu Gheţea, şi şeful UNSICAR, Bodgan Andriescu, au susţinut că, dimpotrivă, consideră că este bine să aibă loc interviurile de evaluare. În plus, Andriescu se gândeşte să propună CSA ca la interviurile cu brokerii să participe şi reprezentanţi ai UNSICAR, iar la cele cu asigurătorii să fie şi reprezentanţi ai UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.

Este o bună idee să-i propun CSA să participe şi UNSAR şi UNSICAR la evaluări.
Bogdan Andriescu, preşedinte UNSICAR

Reglementare
CSA impune ca interviul de evaluare al executivilor de pe piaţa asigurărilor să fie susţinut în limba română. Efectul este limitarea accesului expaţilor la aceste funcţii, chiar dacă acţionarii firmelor de asigurări sau de brokeraj în asigurări ar trebui să aibă dreptul de a numi orice specialist doresc

44 de directori de direcţii din bănci au picat anul trecut proba interviului. Potrivit unor surse din piaţa bancară, au avut loc reexaminări în condiţiile în care reglementarea care impunea susţinerea de interviuri nu specifica ce se întâmplă dacă „examenul“ nu este promovat de un executiv în funcţie