Rămân fără cardurile de alimente

Începând cu septembrie 2024, pensionarii din România care beneficiază de pensii mai mari de 2.000 de lei după recalculare vor avea parte de câteva modificări semnificative în ceea ce privește ajutoarele sociale.

Conform noilor reglementări, aceștia nu vor mai primi cardurile sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei, iar pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei vor fi supuse unui impozit de 10%.

În prezent, aproximativ 2 milioane de pensionari au pensii sub 2.000 de lei și beneficiază de cardurile sociale care oferă ajutoare pentru alimente. Totuși, începând cu anul viitor, valoarea acestor carduri va fi redusă la jumătate.

Astfel, de la 250 de lei, cardurile vor avea o valoare de doar 125 de lei și vor fi distribuite o dată la șase luni, în loc de o dată la două luni cum este acum. Aceasta înseamnă că pensionarii vor primi doar 250 de lei pe an, față de 1.500 de lei anual, cât este în prezent.

Deciziile de recalculare a pensiilor sunt așteptate cu nerăbdare de milioane de pensionari, iar Poșta Română este responsabilă cu livrarea acestora până la sfârșitul acestei luni.

Începând din septembrie, pensionarii vor începe să primească pensiile recalculate, iar peste 80% dintre acestea au fost majorate în urma recalculării.

Pensia medie, care în prezent este de 2.250 de lei, va crește la 2.761 de lei începând cu luna septembrie.

carduri pentru alimente, vouchere pentru alimente
SURSA FOTO: Inquam Photos, Raul Giuglea

Cardurile de alimente vor fi din nou încărcate

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat recent încărcarea cardurilor de alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei.

Peste 650 de milioane de lei vor ajunge în această perioadă la 2,6 milioane de români, ca parte a sprijinului acordat celor cu venituri mici.

Cardurile pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente sau mese calde.

Beneficiarii acestui ajutor includ persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, familiile monoparentale, cei care beneficiază de ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 și pensionarii cu venituri lunare de până la 2.000 de lei.

De asemenea, persoanele fără adăpost sunt incluse în acest program.

voucher alimente, cardurile pentru alimente, mese calde
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine sunt cei care beneficiază de cardurile de alimente?

Legea prevede care sunt persoanele care primesc cardurile de alimente. Este vorba despre:

  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizatea pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare
  • pensionarii sistemului public de pensii
  • pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.