Este posibil ca uneori să simțim nevoia de a achiziționa tot felul de gadgeturi pentru mașinile noastre, însă trebuie să știm că nu toate sunt omologate sau acceptate de către poliție. Mai mult, dacă instalați dispozitive neomologate, riscați să primiți o amendă destul de usturătoare.

Ce dispozitive nu avem voie să ne punem pe mașini

De exemplu, seturile de lumini roșii și albastre, la care eventual se adaugă și o sirenă, pot induce în eroare alți șoferi, deoarece sunt foarte ușor confundate cu cele utilizate de către autorități. Prin urmare, acestea sunt interzise, iar dacă sunteți prinși cu ele, veți fi amendați cu 2.900 de lei. Dacă șoferii le folosesc cumva pentru a se recomanda ca polițiști în fața autorităților, la amendă se va adăuga, de asemenea, un dosar penal.

Încălcarea Codului Rutier este, bineînțeles, sancționată. În acesta există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă, ultima dintre ele fiind destinată exclusiv persoanelor juridice. Menționăm că punctul de amendă este, în continuare plafonat, la 145 de lei, nefiind majorat odată cu salariul minim brut pe economie.

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
  • Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
  • Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Șoferii ar putea avea acces la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice

Dacă am vorbit despre sancțiuni, vă reamintim că pe data de 13 decembrie, Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia, Poliția Română va asigura șoferilor accesul la istoricul sancțiunilor pe baza unui cont creat într-o aplicație informatică, ce va permite strict vizualizarea datelor, generarea și descărcarea unui certificat în format electronic. Pe scurt, toți românii care au permis auto vor avea acces online la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice.

Această propunere legislativă va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

„USR s-a preocupat de soarta a peste opt milioane de posesori de permise auto. O chestiune de bun simț, uitați-vă că prin acest vot, astăzi, din prima cameră, cel puțin, ajunge să fie o normalitate, și anume ca acești șoferi să poată accesa online istoricul sancțiunilor pe care le-au primit de-a lungul timpului, referitoare la regimul circulației auto”, a explicat, luni, Ștefan Pălărie, senator USR, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.