Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că țara ia în considerare retragerea permiselor șoferilor care se urcă la volan după ce au consumat droguri.
Într-un mesaj pe Twitter, el spune ”Vreau să suspend permisul persoanelor care conduc sub influenţa drogurilor/alcoolului pentru că sunt potenţiale pericole”.
Ministrul francez a declarat pentru le Journal du Dimanche: „Numirea corectă a lucrurilor ne permite să recunoaștem amploarea acestor evenimente.”
El a cerut în special eliminarea cuvântului „involuntar” din titlul infracțiunii și înlocuirea acestuia cu „omucidere rutieră” (și nu cu „omucidere involuntară” cauzată de consumul de droguri sau alcool).
Darmanin a mai spus că oricine consumă alcool sau droguri înainte de a conduce ar trebui să i se retragă 12 puncte de pe permis, ceea ce ar însemna, în practică, suspendarea permisului.
Acest lucru este în contrast cu legile actuale, care prevăd că unui șofer i se poate retrage permisul doar la a doua abatere.
Potrivit oficialului francez, decizia vine după ce, în decembrie anul trecut, a avut loc un accident în care a fost implicat comediantul Pierre Palmade, acuzat de omor prin imprudenţă şi vătămare involuntară pentru că a provocat o coliziune rutieră după ce a consumat cocaină şi droguri de sinteză.
Accidentul a avut urmări grave
La momentul respectiv, mașina pe care o conducea a derapat pe banda din sens opus şi s-a ciocnit frontal cu o altă maşină. Şoferul acesteia este încă în comă, fiul său de şase ani a fost grav rănit, iar soţia sa, însărcinată în şase luni, a fost grav rănită şi a pierdut copilul nenăscut.
Pe fondul acestui eveniment, actorul a primit ordin să poarte o etichetă electronică şi este internat într-o unitate spitalicească care tratează dependenţi, în timp ce se desfăşoară investigaţiile. El a recunoscut în mai multe rânduri dependenţa sa îndelungată de cocaină şi problemele pe care aceasta i le-a cauzat.
Dominique Courtois, președinte al asociației naționale a victimelor rutiere, La Fédération Nationale des Victimes de la Route, a declarat: „Victimele șoferilor aflați sub influența drogurilor cer două lucruri: În primul rând, crearea acestei infracțiuni pentru ca adjectivul insuportabil „involuntar” să dispară… Și, în al doilea rând, ca pedepsele cu închisoarea pronunțate de magistrați să fie aplicate efectiv”, scrie The Connexion France.