Gabriel Avrămescu, deputat PNL, explică faptul că această schimbare legislativă ar fi benefică pentru colectarea amenzilor
”Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere.
Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen”, a afirmat deputatul.
,,Ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede”
Deputatul afirmă că prin adoptarea unui astfel de proiect care ar modifica OUG 195/2002, unităţile administrativ-teritoriale ar putea avea un instrument în plus pentru colectarea amenzilor.
”În primul rând, unităţile administrativ-teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată – ceea ce duce la o diminuare a bugetului local.
Mai mult, deşi nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de 2 ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiţi financiar şi din această perspectivă, iar la asta se adaugă şi sancţiunile Curţii de Conturi în astfel de situaţii, aşa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede”, este de părere deputatul Gabriel Avrămescu.
Avrămescu: 85 morţi la un milion de locuitori. Suspendarea dreptului de a conduce este o propunere legislativă necesară
Un alt plus pentru adoptarea acestui proiect de lege din perspectiva lui Avrămescu ar fi acela că șoferii vor putea deveni mai disciplinați. Țara noastră înregistrează un număr mare în rândul accidentelor.
”În situaţia în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere raportat la populaţie – 85 morţi la un milion de locuitori – suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancţionare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputaţi”, a mai adăugat deputatul Gabriel Avrămescu.
Acest proiect de lege a fost iniţiat de 21 de deputaţi PNL și a fost depus în luna martie a anului 2022 la Senat. Această propunere a fost respinsă în 22 iunie, iar acum ar trebui să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este for decizional.