BNR (Banca Națională a României) vine cu noi avertismente. Instituția financiară estimează că românii vor plăti tot mai greu ratele în contextul în care tot mai multe produse se vor scumpi.
BNR anunță dificultăți noi pentru români
BNR face atenționări serioase în cel mai recent raport privind stabilitatea financiară. Instituția bancară avertizează că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea conduce la o nouă creștere explozivă a prețurilor. Majorările de preț vor fi în principal la carburanți. De aici, vor rezulta și alte scumpiri. Din acest motiv, românii cu credite vor avea tot mai mari dificultăți în achitarea ratelor.
Estimările indică faptul că aproape 10% dintre români vor întâmpina dificultăți în a-și achita ratele la bănci în acest an. Vor fi și situații în care unii români nu vor dispune de resurse financiare pentru a plăti.
Situația este mai gravă pentru cei care au amânat plățile în perioada pandemiei. Aproximativ 13% dintre aceștia se confruntă acum cu incapacitatea de a-și onora angajamentele financiare. Cifra este de cinci ori mai mare în comparație cu cei care nu au amânat plățile.
De asemenea, există preocupări cu privire la posibila creștere a ratei șomajului în România. Procentul este estimat la aproape 5% în următorii doi ani.
În ceea ce privește populația, se observă o continuare a trendului de deteriorare a capacității de plată. Iar asta indică faptul că un număr tot mai mare de persoane vor avea dificultăți în a-și acoperi chiar și nevoile de bază.
2024 a sosit cu scumpiri
Anul 2024 aduce cu sine creșteri de prețuri și o diminuare a puterii de cumpărare. TVA-ul va cunoaște majorări pentru produsele care conțin anumite cantități de zahăr și pentru cele BIO. Acciza la tutun și alcool va fi majorată, iar acest trend se extinde și către băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.
Aceste scumpiri vor influența costul vieții și vor avea un impact direct asupra bugetelor individuale, reprezentând o provocare semnificativă pentru consumatori în ceea ce privește capacitatea lor de a face achiziții.
Începând cu 1 ianuarie 2024, se preconizează creșteri semnificative de preț pentru produsele alimentare organice și tradiționale. Dar și la serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințe și panouri fotovoltaice.
Astfel, alimentele bio, cele tradiționale și cele de tip montan vor suferi majorări de preț din cauza creșterii cotei TVA de la 5% la 9%.
Majorarea TVA-ului va afecta și locuințele cu valoare de până la 120.000 de euro. Precum și serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport.
Pe lista creșterilor de preț se regăsesc și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.