Șase aplicații periculoase pe Android și iOS
Aplicațiile periculoase de pe dispozitivele mobile, fie ele cu Android sau iOS, pot lua mai multe forme, dar există șase la care trebuie să fiți atenți. Un expert cibernetic cunoscut a vorbit despre modul în care „malware-ul” de pe Android sau iPhone se prezintă de obicei ca o aplicație legitimă, dar în realitate vă fură pe nebănuite informațiile sau banii în fundal.
De asemenea, grav este și că aplicațiile malware pot încetini deseori performanța smartphone-ului dumneavoastră și chiar îi consumă durata de viață a bateriei.
Dr. Klaus Schenk, expert în securitate și cercetare privind amenințările cibernetice, a explicat cum cinci categorii de aplicații populare sunt adesea folosite pentru a introduce programe malware periculoase pe telefonul dumneavoastră.
„Actorii rău intenționați folosesc adesea diverse tactici pentru a ascunde programe malware sau spyware în aplicații aparent nevinovate. O abordare obișnuită este de a încorpora programe malware în aplicații „dropper”, care pot instala apoi în tăcere codul dăunător pe dispozitivul utilizatorului”, a spus acesta, potrivit The Sun.
Categoriile populare de aplicații despre care se știe că ar conține programe malware includ vizualizatoare PDF, calculatoare, convertoare, jocuri și cititoare de coduri QR. Dar acestea nu sunt toate pentru că există, de asemenea, un al șaselea tip de aplicații la care ar trebui să fiți foarte atenți: aplicațiile populare.
Instalați aplicațiile din surse sigure
Adesea, infractorii cibernetici introduc programe malware periculoase în aplicațiile populare, precum WhatsApp sau Twitter.
„O altă metodă este reambalarea aplicațiilor legitime, cum ar fi aplicațiile de mesagerie populare precum WhatsApp, cu programe malware injectate, exploatând încrederea pe care utilizatorii o acordă aplicațiilor familiare”, a avertizat Dr. Klaus.
Pentru a vă proteja de astfel de amenințări, este recomandat să folosiți doar magazinele oficiale de aplicații ale platformei (Android sau iOS) și să evitați instalarea aplicațiilor din surse nesigure. „Și să citiți cu atenție recenziile utilizatorilor care nu menționează niciun semn de activitate frauduloasă”, mai adaugă expertul.
Dacă observați că o aplicație are un comportament ciudat, verificați activitatea acesteia și permisiunile care i-au fost acordate în setările telefonului dumneavoastră. Cel mai bine este să ștergeți o aplicație dacă vi se pare suspectă, mai ales dacă nu o folosiți niciodată sau foarte rar.