Rambursarea anticipată! Acest truc este util pentru românii cu rate la bancă. Rambursările anticipate reprezintă plata unei sume de bani în plus la rată, atunci când este posibil. Când realizăm acest lucru, suma se scade direct din banii pe care i-am împrumutat.

Rambursarea anticipată!

Astfel, banca nu va mai percepe dobândă pentru banii respectivi. Trucul este util din următorul motiv. La început, plătim mai mult dobânzi și foarte puțin din suma împrumutată, în cazul unui credit ipotecar. Orice rată este compusă din principal și dobândă.

În general, acest principal este foarte mic la începutul creditului. În momentul în care cresc dobânzile, precum s-a întâmplat în ultima perioadă, principalul scade și mai mult.

Prin utilizarea trucului menționat anterior, această dobândă dispare și se șterge încă o lună din credit. Rambursările anticipate capătă o importanța și mai mare în momentul în care dobânzile sunt mai mari, iar principalul este mai mic.

Indicat este să facem aceste plăți cu cât suntem mai la început cu creditul. Astfel, vom elimina și mai mult din dobândă.

Rate la bancă SURSĂ FOTO: Dreamstime

Măsura devine tot mai puțin eficientă pe măsură ce anii trec

Totuși, măsura devine tot mai puțin eficientă pe măsură ce anii trec. Motivul este faptul că principalul crește și dobânda scade.

Este recomandat ca fiecare român cu rate la bancă să știe ce principal are, prin verificarea scadențarului.

Vom analiza cazul unui credit de 50.000 de euro pe 30 ani, cu dobândă 8%. Rata este 1.834 de lei. Totuși, principalul este de doar 167 de lei, deci mult mai mic.

În rest ar fi dobândă. Dacă plătim în plus doar 167 de lei, vom reuși să ștergem o lună.

Mai multe bănci au inclus această opțiune în aplicație

Amintim că mai multe bănci au inclus această opțiune în aplicație. Trebuie selectată rambursare anticipată și aleasă suma dorită.

Există și opțiunea de a merge în bancă și a depune o cerere pentru plata anticipată. Va putea fi aleasă una din următoarele opțiuni:

  • reducerea ratei;
  • reducerea perioadei;
  • amândouă.

Totuși, cel mai eficient este să alegem cu reducerea perioadei. Pentru că eficiența este mai mare, perioada este păguboasă la un credit și dacă este vorba despre sume mici.