Sumele din TVA mai mici de 45.000 lei vor fi rambursate fără ca firmele să fie controlate anterior, potrivit unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală. În acelaşi timp, TVA va fi rambursată, indiferent de valoare, cu sau fără control anterior în funcţie de ce cred inspectorii fiscali.
Sumele din TVA de rambursat sub 45.000 lei vor fi restituite fără control anterior. Până acum, plafonul era de 10.000 lei. În cazul în care companiile au obligaţii restante sau Fiscul are informaţii că rambursarea este necuvenită atunci suma nu va fi dată înapoi.
O altă modificare este rambursarea TVA, indiferent de sumă, fără control anterior pe baza deciziei autorităţilor. Astfel, ordonanţa prevede că organul fiscal decide, în baza unei analize de risc, dac inspecţia se face înainte sau după restituirea banilor. Procedura de rambursare urmează să fie detaliată într-un ordin al ministrului de finanţe.
Schimbările legislative au fost necesare pentru că România riscă sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Din cauza duratei foarte mari a inspecţiilor, care creează blocaje în activitatea firmelor, Ministerul de Finanţe se află de peste patru ani sub monitorizarea Comisiei Europene. Întârzierile sunt nerezonabile, depăşind şase luni. În lipsa unor măsuri care să grăbească rambursările, România riscă sesizarea la CJUE, fiind deja în faza premergătoare.
La sfârşitul anului trecut, Fiscul avea de rezolvat peste 14 mii de cereri de rambursare, în valoare de peste 5,37 miliarde lei. Suma a fost în creştere în ultimii ani: de la 3,7 miliarde în 2009 a urcat la 4,7 miliarde lei în 2010, pentru a depăşi 5 miliarde în ultimii trei ani. Mediul de afaceri a acuzat, întotdeauna, Finanţele că se folosesc de TVA nerambursat pentru a-şi credita cheltuielile la dobândă zero, păgubind companiile. În februarie, rambursările de TVA au fost în valoare de 1,27 miliarde lei.