Randamentul mediu al achiziţiilor de spaţii comerciale din Bucureşti s-a redus în primul trimestru cu 0,5 puncte procentuale, la 11,5%, faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, după aproape doi ani de creştere, reiese dintr-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE).

Bucureştiul a înregistrat, alături de Edinburg (Marea Britanie), cea mai mare scădere a randamentelor (yield-urilor) pe piaţa de retail în primul trimestru, dintre cele 49 de pieţe din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) luate în considerare la realizarea celui mai recent raport al CBRE.

Scăderea randamentelor ar putea fi o veste bună pentru proprietarii de astfel de active imobiliare în condiţiile în care un nivel mai mic al randamentului înseamnă un preţ bun obţinut de vânzator şi o perioadă de recuperare a investiţiei mai mare pentru cumpărător. Pe de altă parte, cu cât randamentul este mai ridicat, cu atât perioada de recuperare a investiţiei realizate de cumpărători la activele imobiliare este mai scurtă.

Nivelul de la sfârşitul lunii martie este similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa din Bucureşti recuperând astfel creşterea randamentului propietăţilor din sectorul de retail de pe parcursul anului trecut, care a atins un nivel maxim în decembrie, respectiv de 12%.

Printre cele mai ridicate yield-uri din Europa

Randamentele pe piaţa imobiliară din România au început să crească încă din prima parte a anului 2008. La începutul lui 2008, randamentele medii ale investiţiilor în proprietăţi comerciale erau de 7-7,5% pe sectorul comercial şi de 6-6,5% pe cel al spaţiilor de birouri.

Deşi a scăzut, randamentul din Bucureşti, de 11,5%, rămâne printre cele mai ridicate din pieţele analizate în raport, valori superioare fiind înregistrate doar în Moscova.

Spre comparaţie, în Praga randamentul este de 6,75% (constant faţă de decembrie 2009), în Varşovia – 6,75% (în scădere cu 0,25 puncte procentuale faţă de decembrie), în Budapesta – 7,75%, iar în Sofia – 8%.

Chirii în scădere

În ceea ce priveşte chiriile, în Bucureşti acestea au continuat să se reducă uşor în primele trei luni, cu 3,3%, la 72,5 euro pe metru pătrat pe lună. Faţă de perioada similară din 2009, scăderea este de aproape 20%.
Pe celelalte segmente de piaţă – birouri şi spaţii industriale, randamentele achiziţiilor din Bucureşti s-au menţinut la nivelul de la sfârşitul anului trecut, la 9,5%, respectiv 10,5%.

Valori comparabile cu sfârşitul anului trecut se înregistrează pe cele două segmente şi în ceea ce priveşte nivelul chiriilor, acestea menţinându-se la 19,5 euro pe metru pătrat pe lună la birouri şi la 4 euro pe metru pătrat pe lună la spaţii industriale.

CBRE este una din cele mai mari companii de consultanţă imobiliară la nivel global, fiind prezentă în România prin CBRE Eurisko, după preluarea companiei locale Eurisko printr-o tranzacţie cu o valoare de 24 milioane de euro.

SURSA: Mediafax