Principalul indice al Bursei de Valori București (BVB), BET, a înregistrat maximul ultimilor nouă ani la începutul acestei luni, când a ajuns la 8.229 puncte. Nivelul este rezultatul unui prim trimestru foarte bun pentru piața de capital, perioadă în care a reușit să crească mai mult decât piețele din regiune, inclusiv cea de Polonia. 

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate, a crescut în primele trei luni cu 13,9%, cea mai mare apreciere dintre piețele din Uniunea Europeană. În aceeași perioadă, principalul indice al bursei din Varșovia a urcat cu 11,7%, cel din Bulgaria cu 8,1%, cel din Cehia cu 6,5%, iar cel al bursei din Ungaria s-a depreciat cu 1,15%. 

Primul trimestru nu a fost pozitiv doar pentru valoarea indicilor și a acțiunilor, ci și pentru volum și valoare. Pe piața reglementată a BVB au fost înregistrate 212.000 tranzacții, cele mai mult din ultimii șapte ani, iar valoarea totală tranzacționată s-a ridicat la 2,4 miliarde lei, rezultând cel mai bun trimestru din ultimii șase ani. 

„Faptul că am avut cele mai mari creșteri de la nivelul Uniunii Europene și că am avut o creștere chiar și peste cea a celei mai mari piețe din regiune, Polonia, reprezintă un semnal puternic pe care investitorii îl au în legătură cu evoluția pieței de capital românești“, spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB. În fapt, anul acesta pare că s-au aliniat toate stelele pentru bursa de valori autohtonă, pornind de la evoluția macroeconomică pozitivă, continuând cu politica de dividend favorabilă investitorilor și acționarilor și culminând cu pașii făcuți în direcția promovării pieței la statutul de emergent, care va aduce un nou val de investitori mari pe piața noastră. 

Fondurile de acțiuni cresc

Creșterile au ridicat din nou bursa la vârful randamentelor comparativ cu fondurile mutuale cu active în alte instrumente (obligațiuni sau certificate de trezorerie). Față de câștigurile oferite de depozitele bancare la termen nici nu se mai pune problema, aceastea aflându-se în continuare la minime, lucru bun pentru cei care intenționează să contracteze credite, dar nu la fel de bun pentru cei care își păstrează economiile în seifurile băncilor. 

 

Indicele BET-TR (total return – care ia în calcul și dividendele oferite de companiile emitente) a urcat până la 10.077 puncte, respectiv o creștere de 15,15% față de sfârșitul anului trecut. Cea mai mare apreciere a fost înregistrată de BET-NG, indicele care urmărește companiile din energie, și care a urcat cu 18,68%, până la valoarea de 698 de puncte. BET-FI, indicele societăților de investiții financiare și al Fondului Proprietatea, a crescut cel mai puțin dintre indicii BVB, respectiv 7,5% în ciuda perioadei pozitive prin care au trecut și companiile din sectorul energetic. 

 

Rezultatele pozitive ale BVB sunt vizibile și în randamentele fondurilor mutuale cu investiții în acțiuni listate, inclusiv cele diversificate. Fondul de investiții în acțiuni BT Index ROTX a consemnat un câștig de 10,7% în primele trei luni, dublu față de randamentul de pe întreg anul trecut. Fondul investește în portofoliul preluat de la indicele ROTX, realizat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena. De asemenea, fondul OTP Avantis RO a reușit un randament de 9,36%, peste cel de anul trecut. Fondul Erste Eguity Romania a avut un câștig de 9,8% în primele trei luni, BT Maxim de 8,14%, Transilvania de 8,19%, iar Erste Balanced RON de 6,23%. 

Aproape toate fondurile mutuale au fost pe plus, dar diferența dintre cele cu expunere pe acțiuni listate și cele monetare (dar mai sigure) este foarte mare. Acestea din urmă au consemnat creșteri minime în primul trimestru; Erste Money Market a crescut doar cu 0,8%, BRD Simfonia 1 de 0,24%, BT Obligațiuni de 0,4%, Raiffeisen RON Flexi de 0,33%. Câteva fonduri au reușit o evoluție negativă, printre exemple fiind Raiffeisen Benefit, cu -0,46%, BRD Obligațiuni cu -0,12% și Certinvest Dinamic cu -0,44%.