Efectele crizei economice se vor reflecta si asupra randamentului fondurilor de pensii, sustin analistii economici.

Argumentele acestora sunt sustinute de catre faptul ca toate fondurile de pensii din Romania s-au retras de pe Bursa, fapt considerat absolut normal in actualele conditii de volatilitate de pe pietele de capital.

Acest fapt naste, insa, doua intrebari: cum va afecta retragerea de pe bursa randamentul si a doua intrebare, la care ar trebui dat un raspuns oficial, care sunt pierderile inregistrate de fondurile de pensii pe bursa sau daca acestea exista.

Potrivit ultimelor date oficiale furnizate de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – CSSPP, valoarea activelor plasate in strainatate de administratorii fondurilor de pensii private a atins 90,7 milioane de lei la finele lunii septembrie, reprezentând 16,3% din totalul activelor nete.

Conform CSSPP, Societatile de administrare a Pilonului II (pensii private obligatorii) au plasat 17% din totalul activelor nete in state din spatiul Uniunii Europene, respectiv 84,7 milioane de lei, in timp ce ponderea pe Pilonul III (pensii facultative) a atins 10%, reprezentând 5,96 milioane de lei.