Comisia Europeană urmează să publice un raport privind Republica Moldova. Potrivit documentului, Chișinăul nu s-a aliniat la sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, în ciuda faptului că țările candidate la Uniunea Europeană au această obligație.
Un raport pe care Comisia Europeană urmează să-l publice privind Republica Moldova, arată că țara nu s-a aliniat la sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, deși țările candidate la aderare „au obligația să se alinieze progresiv la declarațiile Uniunii Europene și de a aplica măsuri restrictive atunci când și acolo unde este necesar”.
Ce arată raportul Comisiei Europene
Potrivit evaluării Comisiei Europene, Chișinăul are o rată de aliniere de 60-80% la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune, transmite Europa Liberă. Se constată că Republica Moldova trebuie să depună mai multe eforturi pentru o alinierea la măsurile restrictive ale UE, dar se observă „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”.
În ceea ce privește politică externă, securitate și apărare, din care face parte și alinierea la sancțiuni, Republica Moldova a primit calificativul „moderat bine pregătită”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat că instituția nu va face comentarii pe capitole aparte până când raportul nu va fi făcut public de instituțiile europene, mai precizează sursa citată.
Motivul invocat de Republica Moldova privind nealinierea la sancțiunile împotriva Rusiei au fost legate impactul economic al opririlor livrărilor de gaze rusești, dar și alte consecințe pe care economia moldoveană nu le-ar putea suporta. Autoritățile de la Chișinău insistă, totodată, că respectă sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Sarcină dificilă pentru Chișinău
Șeful delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, declara vineri că procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) va dura câţiva ani, iar armonizarea legislaţiei nu înseamnă doar un „copy-paste” după textul legislaţiei europene. Pe lângă adoptarea legilor de către autorităţile moldovene, UE va analiza şi evalua modul în care acestea funcţionează.
Potrivit lui Janis Mazeiks, procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va dura câţiva ani, Chişinăul confruntându-se în prezent cu o sarcină dificilă în acest sens.
Diplomatul european a subliniat că procesul de aderare nu se sfârşeşte odată cu aprobarea legislaţiei. Janis Mazeiks a precizat că în 2023 Uniunea Europeană va evalua alinierea legislaţiei Republicii Moldova la cea europeană şi va analiza nu doar actele legislative, dar şi modul în care acestea funcţionează.