Raportul întocmit sub coordonarea inspectorului general special pentru Afganistan, John Sopko, subliniază că retragerea trupelor americane ar urma să umfle factura pentru programele de ajutor americane: "SUA riscă să piardă miliarde de dolari dacă programele de dezvoltare pe care le finanţează nu pot fi susţinute fie de guvernul afgan, fie de donaţii continui", indică raportul înaintat Congresului ieri.

"Potrivit acestui raport, în pofida unui deceniu de lupte şi a peste 89 de miliarde de dolari afectate de SUA reconstruirii Afganistanului, subzistă probleme serioase", scrie John Sopko.

O bună parte din cele 400 de milioane de dolari investiţe pentru mari infrastructuri în cursul anului fiscal 2011 ar putea fi pierduţă din cauza neglijenţelor în gestiune, coordonare şi executarea lucrărilor.

Fondul pentru infrastructuri afgane, autorizat în 2010, este examinat în detaliu în acest raport. Congresul a investit în acest fond 800 de milioane de dolari în ultimii doi ani, iar Departamentul de Stat a contribuit cu aproape un miliard de dolari la programe vizând infrastructuri în ţară.

Raportul citat a fost întocmit în timp ce trupele NATO au început deja să se retragă din ţară. Toate forţele combatante vor trebui să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2014.